Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-sector staat met lege handen

Geen biologische regelgeving voor Australië

De Australische biologische sector is geschokt en teleurgesteld over het besluit van minister van Landbouw Murray Watt om af te zien van plannen om landelijke regelgeving voor biologische producten in te voeren. Met dat besluit negeert de minister de adviezen van eigen panel van deskundigen uit de sector en duizenden producenten. Volgens de minister koste het invoeren van de landelijke regelgeving meer dan dat het oplevert.

Het besluit van minister Watt komt op dezelfde dag dat het parlement van Nieuw-Zeeland formeel een wetsvoorstel aannam om een biologische norm in te voeren, waardoor Australië het enige ontwikkelde land ter wereld is zonder biologische regelgeving.

Gevolgen
Zonder verplichte binnenlandse norm of zelfs maar een enkele wettelijke definitie van de term "biologisch" worden Australische exporteurs geconfronteerd met hogere nalevingskosten om te voldoen aan de eisen van overzeese markten, terwijl het vertrouwen van de Australische consument in gevaar komt, aangezien een product met slechts een minieme hoeveelheid biologisch materiaal kan doorgaan voor 'biologisch'.

"Zonder een wettelijke norm erkennen sommige landen de biologische kwaliteit van onze producenten niet, ook al zijn ze hier in Australië gecertificeerd door betrouwbare en onafhankelijke instanties", aldus Niki Ford, de CEO van Australian Organic Ltd. "Producenten moeten dan betalen voor toegang tot die markten. De kosten kunnen oplopen en bedrijven ontmoedigen om het zelfs maar te proberen."

Sector staat met lege handen
"Vandaag heeft de minister met een pennenstreek, terwijl hij nauwelijks een blik op onze hardwerkende producenten heeft geworpen, jaren van zorgvuldig en weloverwogen werken aan binnenlandse regelgeving overboord gezet en ons met niets achtergelaten.

Dit besluit is gebaseerd op een kosten-batenanalyse van PwC, waarin de potentiële stimulans voor de export door binnenlandse regelgeving buiten beschouwing is gelaten, omdat die volgens hen te moeilijk te berekenen was. Dit is ondanks het feit dat producenten ons hebben verteld dat ze dat zouden doen als het eenvoudiger was, ondanks uitgebreide briefings van de industrie, en in tegenspraak met het standpunt van zoveel andere rechtsgebieden."

Exportpotentieel
"De ironie is wat er in Nieuw-Zeeland gebeurt," reageert een producent. "Daar nemen ze de beslissing expliciet op basis van het exportpotentieel en dat biologische regelgeving nodig is om de industrie te helpen groeien. Er is daar meer dan genoeg bewijs, maar hier doet de minister de deur dicht."

De producent is lid van een adviesgroep die twee jaar geleden werd opgericht om het ministerie te adviseren over de landelijke regelgeving. Volgens hem is deze adviesgroep niet meer geraadpleegd sinds minister Watt vorig jaar de portefeuille overnam.

"Minister Watt zei vandaag dat hij bezorgd was dat binnenlandse regelgeving een kostenpost zou creëren die aan de consument zou worden doorberekend. Wij gebruiken al zoveel mogelijk gecertificeerde biologische ingrediënten. Als we landelijke regelgeving zouden krijgen, zouden we niet proberen onze prijs te verhogen, het gaat hier om de concurrenten die niet gecertificeerd zijn."

Bron: AOL

Publicatiedatum: