"niet alles wat blinkt is goud, of groen in dit geval"

Europese biologische beweging waarschuwt tegen greenwashing

IFOAM Organics Europe waarschuwt tegen het misbruik van claims, etiketten of communicatie-initiatieven over voedselproducten, die bijdragen aan greenwashing en de agro-ecologische overgang naar duurzame voedselsystemen belemmeren. Claims en etiketten op verpakkingen variëren van regeneratieve, lokale, biologische tot ecologische landbouw. Maar niet alles wat blinkt is goud, of groen in dit geval, en het toenemende gebruik van de term "regeneratieve landbouw" is daar een voorbeeld van.

Hoewel de redenering en de landbouwmethode achter een claim als "regeneratief" met de beste bedoelingen kunnen zijn, wordt hij net zo goed gebruikt voor greenwashing-doeleinden. De Europese biologische voedsel- en landbouwbeweging verwelkomt de invoering van bepaalde regeneratieve praktijken in de conventionele landbouw en kijkt uit naar samenwerking met serieuze regeneratieve actoren. IFOAM Organics Europe is echter bezorgd dat het gebruik van de term vormen aanneemt die de betekenis, doelstellingen en mogelijkheden van regeneratieve landbouw, inclusief biologische landbouw, ondermijnen.

Klik hier voor een vergroting van de infographic.

Zoals Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, het verwoordt: "Landbouwpraktijken die gericht zijn op het regenereren van bodems, biodiversiteit en landschappen vormen de kern van de biologische landbouw. De biologische beweging omarmt regeneratieve beginselen, die allemaal zijn opgenomen in de biologische beginselen van ecologie, gezondheid, eerlijkheid en zorg, en streeft naar positieve samenwerking met serieuze regeneratieve boeren en actoren. Met het oog op de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis kan de planeet alle hulp gebruiken die er is, en sommige zogenaamde regeneratieve praktijken kunnen een goede eerste stap zijn om over te schakelen op biologisch, de enige gecertificeerde duurzame landbouwpraktijk op EU-niveau.

Aangezien er geen eenduidige wetenschappelijke of juridische definitie van "regeneratieve landbouw" bestaat, is de term de laatste jaren steeds vaker misbruikt om benaderingen te promoten en te brandmerken die weinig milieuvoordelen opleveren, terwijl het gebruik van een reeks degeneratieve praktijken en synthetische pesticiden met bekende nadelen voor de biodiversiteit wordt toegestaan. Elke boerderij, elk product of elk bedrijf kan immers beweren "regeneratief" te zijn, wat algemene verklaringen over de voordelen van "regeneratieve" landbouw onmogelijk maakt.

Eric Gall, adjunct-directeur en beleidsmanager van IFOAM Organics Europe, vervolgt: "Het is essentieel om consumenten beter te informeren over de milieugevolgen van verschillende landbouwproductiesystemen, maar sommige claims en labels, waaronder het gebruik van de term "regeneratief" in sommige gevallen, dragen eerder bij aan greenwashing. Deze greenwashing misleidt en verwart de consument, stuurt investeringen en beleid verkeerd aan, ondermijnt serieuze regeneratieve actoren en belemmert de noodzakelijke echte transformatie van het voedselsysteem naar duurzaamheid en agro-ecologie, inclusief biologische landbouw."

Klik hier voor de position paper die IFOAM Organic Europe samenstelde rondom het onderwerp regeneratieve landbouw.

Voor meer informatie: www.organicseurope.bio 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven