Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse wet geeft AGF-sector meer macht bij retailers

De Franse Nationale Vergadering heeft recent een wetsvoorstel goedgekeurd dat tot doel heeft de AGF-sector meer gewicht te geven bij onderhandelingen met retailers.

Tot nu toe is het zo dat als onderhandelingen tussen leverancier en retailer vóór 1 maart geen akkoord opleveren over de voorwaarden en de verkoopprijs, de prijs van het voorgaande jaar wordt toegepast totdat er een overeenkomst wordt bereikt.

Het wetsvoorstel, dat nu nog in de Franse Senaat moet worden behandeld, bepaalt dat bij mislukken van de onderhandelingen op 1 maart een overgangsperiode van een maand ingaat, waarin de partijen onder toezicht van een bemiddelaar tot overeenstemming proberen te komen. Als er na de maand geen overeenstemming wordt bereikt, staat het de partijen vrij om hun contract te verbreken: de leverancier kan besluiten de waar niet te leveren, de retailer de waar niet te ontvangen.

Het wetsvoorstel is zeer goed ontvangen door de landbouw-organisaties FNSEA en JA, die de moed van de parlementariërs hebben geprezen om haar door te drukken, ondanks aanzienlijke druk van retailers om de tekst te blokkeren, aldus beide organisaties in een gezamenlijk persbericht. De retail is volledig gekant tegen het wetsvoorstel.

Bron: agrodigital.com

Publicatiedatum: