Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector juicht actieplan toe

Tholen - Het actieplan dat de biologische productie en consumptie moet stimuleren, wordt door de biologische sector blij onthaald. De sector lijkt zich gesteund te voelen door de overheid nu de minister de ambitie heeft uitgesproken dat 15 procent van het landbouwareaal in 2030 voor biologische landbouw moet worden gebruikt. Tegelijkertijd zijn er ook bezorgde reacties van mensen buiten de sector. De markt is er nog niet klaar voor en voedsel wordt zo nog duurder, zo klinkt het.

Geen reden om te wachten met transitie
In de Kamerbrief over het langverwachte actieplan zegt minister Adema daarover: "Ik ben mij er van bewust dat ik dit actieplan naar buiten breng in een tijd van grote onzekerheid voor producenten, ketenpartijen en consumenten bijvoorbeeld op het gebied van markt- en prijsontwikkelingen. Dit is echter geen reden om te wachten met de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Het is belangrijk deze beweging nu in gang te zetten." 

Verder benadrukt Adema dat het er nu om gaat dat we van actieplan naar actie over gaan. "Met dit actieplan neemt de Rijksoverheid het initiatief. Een brede inzet van vele partijen is nodig om stappen te zetten. Ik doe daarbij een dringend beroep op ketenpartijen om vanuit hun rol een bijdrage te leveren. Hier zal ik verdere afspraken over maken in het op te stellen landbouwakkoord." 

Bron: Actieplan biologische landbouw - LNV

Overzicht online reacties
Namens De Groene Weg is op LinkedIn de volgende reactie geplaatst: "Prachtig nieuws. De Nederlandse regering heeft een concreet doel voor de Nederlandse landbouwsector ten aanzien van biologisch: 15% biologisch landbouwareaal in 2030! Met de huidige krappe 4% is dat nog een flinke weg te gaan. We kunnen boeren alleen maar een biologisch perspectief bieden, wanneer dan ook de vraag naar biologische producten net zo hard gaat groeien. Dat klinkt als een hele stap, maar 15% is eigenlijk niet meer dan dat iedereen in Nederland in 2030 1 dag per week biologisch eet. 1 Dag in de week een compleet 'groen' bord; dat zou toch haalbaar moeten zijn?! Doe je met ons mee?"

Bionext kijkt terug op 'een veelbelovende dag voor de biologische sector': 'Minister Adema heeft het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ aan de Tweede Kamer overhandigd. Het Dagelijks Bestuur van Bionext heeft ook een exemplaar ontvangen en ging in gesprek over het actieplan met de Minister. Een belangrijk moment waar Bionext jaren naar toe heeft gewerkt!' 

Elke Schroevers-Schipper, Marketing Director bij Organto Foods zegt: "Hulde. Knap werk! De mooiste boodschap is biologisch." Jurrien Roossien, ambassadeur bij Green Organics, reageert op het bericht van Michaël Wilde: "Kijk, dat zijn stappen. Zo werkt een ketenorganisatie dus." Wieneke Wolthuis: "Geweldige mijlpaal, hard aan gewerkt. Proficiat! En nu woorden omzetten in daden. Waanzinnige uitdaging." Ronald van Marlen (NaNa Bio): "Geweldig, Michaël Wilde, Laurens Nuijten en alle andere bestuurders van Bionext, BioNederland en Biowinkelvereniging voor jullie werk om deze eerste stap mogelijk te maken!" 

En Bjorn Andringa, eigenaar van FZ Organic Food: "De aanhouders winnen. Chapeau!" Maarten Molenaar (DO IT ORGANIC): "Mooi! Inderdaad de handen uit de mouwen, want we hebben nog 6 jaar om het te realiseren." Omgo Nieweg van Nieweg Dairy plaatste onder de post van Michaël de volgende reactie: "Blijft er nog 85% gangbare landbouw over die nu al lang bezig zijn met een transitie naar duurzame en natuurinclusieve productie. De bevolking blijft groeien en er zal meer eerlijk voedsel geproduceerd moeten worden, voor een betaalbare prijs voor iedereen. Dat is de uitdaging waar de gangbare landbouw voor staat, en op wereld niveau beter voor de natuur, en dan bedoel ik de échte natuur. Biologisch helemaal prima maar zonder gangbare landbouw houdt het leven sneller op."

Carla Dik-Faber feliciteert Michaël op LinkedIn. "Een actieplan specifiek gericht op biologische landbouw was lange tijd ondenkbaar in de politiek, en zie nu. Veel wijsheid en succes met vervolgstappen!"

De Deen Paul Holmbeck van Holmbeck EcoConsult, Paul presenteerde afgelopen zomer tijdens het jubileumfeest van BioNederland zijn actieplan 'Strategy for accelerating organic market growth in The Netherlands'. Bernard van der Horst gaf toen namens het ministerie aan dat zij voornemens waren om dit te gebruiken als input voor het Biologisch Actieplan. Hij reageert enthousiast op de overhandiging van het plan: "Such good news Michaël and all! Well done!"

Paul Holmbeck en Bernard van der Horst.

Op twitter staan ook veel reacties, hieronder een overzichtje. 

Melkveehouder Wenda Bolhuis vraagt zich hardop af waarom de regering zo insteekt op biologisch: 

Deze tweet leverde een heel 'draadje' aan reacties op: