Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Hemus van start met agroforestry project

Een aantal jaar geleden is het idee om agroforestry toe te passen ontstaan toen Stichting Flevo-landschap en ERF BV samen nadachten over manieren om landbouw en natuur meer te integreren. ERF is toen in de PPS Agroforestry gestapt en met hulp van onderzoekers van de WUR is vervolgens een plan gemaakt. Inmiddels zijn aantal jaar gepasseerd, heeft Stichting Hemus (i.s.m. ERF BV) het project overgenomen en pacht Hemus het perceel van 4 ha van het Flevo-landschap en is het plan aangepast.

"Afgelopen woensdag hebben we de bomen geplant, met hulp van De Nootsaeck en StoopAgro. Ons doel is om te onderzoeken of het biologisch teeltsysteem van strokenteelt met agroforestry rendabel kan zijn met voldoende stabiele opbrengsten en tegelijkertijd een goede bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit. We hebben daarom ook gekozen om in de bomenrijen niet alleen drie soorten hazelaars te planten, maar er ook twee blokken met voornamelijk inheemse struiken tussen te plaatsen", legt Rosemarie Slobbe van Stichting Hemus uit.

"Het ontwerp is zo gemaakt dat een afstandenproef is opgenomen: afstand tussen de boomrijen van 24 meter (3 stroken van 6 meter voor eenjarige akkerbouwgewassen) en 48 meter (7 stroken van 6 meter voor de gewassen)." Onderzoekers vanuit de PPS Agroforestry zullen opbrengsten, ziekten en plagen in de rij en op het veld en biodiversiteit meten en monitoren. Waarschijnlijk zullen ook studenten van Aeres Hogeschool Almere meerjarig biodiversiteitsmetingen gaan uitvoeren.

Voor meer informatie:
Stichting Hemus
Bronsweg  22c
8222 RB  Lelystad
06 – 27 01 23 43
[email protected] 
www.hemus.nu 

 

Publicatiedatum: