Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Actie 'Niet zonder natuur' in Den Haag door 90 organisaties

Prinsjesdagkoffer vol planten voor Kamerleden en ministers

Ministers Van der Wal voor Natuur en Stikstof en Adema van Landbouw Natuur en Visserij en diverse Tweede Kamerleden namen dinsdagmiddag een levensgrote Prinsjesdagkoffer met planten in ontvangst vlak voor de start van de begrotingsbehandeling van LNV. De betrokken organisaties, waaronder bouwers, boeren, zorgverleners, natuurbeschermers en banken, roepen met deze actie het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw. Zij vragen hen door te pakken met de uitvoering van het coalitieakkoord, met oog voor natuur.

Aanbieding aan de Tweede Kamer (tweede van links op de achterste rij: Bert van Ruitenbeek, die namens de ondertekenaars en ondersteuners van het Groenboerenplan aanwezig was). Foto's: Marco de Swart. 

Namens miljoenen Nederlanders brachten de 90 betrokken organisaties, uit alle hoeken van de maatschappij, zoals natuurorganisaties, wetenschappers, verkeersorganisaties, banken, kerken, bouwbedrijven en boeren, deze boodschap naar Den Haag. De vergroeningsactie is onderdeel van de actie 'Niet zonder natuur' waarin het belang van schoon water, een gezonde bodem, schone lucht en een gezonde leefomgeving wordt benadrukt.

De organisaties vragen de Ministers Adema (Landbouw) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de slag te gaan met de uitvoering van het coalitieakkoord. Oftewel; 'Doorgaan zoals geplant!' Uit recent onderzoek blijkt dat bijna alle Nederlanders vinden dat het beschermen van onze natuur meer prioriteit zou moeten krijgen van de overheid (WUR, 2022).

Vergroeningsactie
Ministers Van der Wal en Adema benadrukten het belang van deze actie. "Dit is mij als natuurminister uit het hart gegrepen. Dit is hard nodig, natuur lijkt soms iets wat wij er even bij doen maar verdient echt een stem. Of het nou gaat om de basiskwaliteit natuur of een natuurinclusieve gebouwde omgeving, er moet nog heel veel gebeuren", aldus minister Van der Wal. "De agrarische sector en natuur kunnen niet zonder elkaar. We moeten komen tot iets wat toekomstbestendig is", aldus minister Adema.

Groenboerenplan
Namens de ondertekenaars en ondersteuners van het Groenboerenplan was Bert van Ruitenbeek (directeur Stichting Demeter) bij de actie aanwezig. "Haal de chemie uit de landbouw en zorg voor grondgebonden veehouderij, dan krijg je schoon water en biodiversiteit terug. De boodschap die ik kon afgeven aan eerst een groep van 9 woordvoerders vanuit de Tweede Kamer en daarna beide ministers was om vooral in te zetten op ondersteuning en een verdienmodel voor alle boeren die willen extensiveren en niet teveel te vertrouwen op technologische oplossingen", aldus Bert.

Natuur onder grote druk
De natuur in Nederland staat onder grote druk en investeren in natuur kan niet wachten. Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier. Nederland bungelt onderaan de lijst Europese landen als het gaat om oppervlakte beschermde natuur en waterkwaliteit. Planten- en diersoorten verdwijnen en dat is slecht nieuws voor ons allemaal. Want de natuur is als een kaartenhuis; als soorten uitsterven, stort het geheel in elkaar. In de natuur is alles van elkaar afhankelijk. Wij kunnen niet zonder natuur, de politiek moet doorpakken zoals geplant.

Publicatiedatum: