Goede afzet paarse spitskool Violetti richting snijderij en horecagroothandel

"Vooral de Scandinavische klanten hebben een goede vraag naar biologische kool"

Tholen - Het seizoen van de witte en rode kool loopt bij TB&S in Sint-Pancras alweer ten einde. "Wij telen die niet voor de bewaring", vertelt Coen Swager. Hij blikt terug op een goed seizoen. "Ondanks de droogte hadden we toch wel goede opbrengsten. En de prijzen zijn het hele seizoen ook prima geweest."

De paarse spitskool Violetti, die TB&S enkele jaren terug introduceerde, loopt vooral goed richting de snijderijen. "We hebben er weer een paar klantjes bij in de verwerkende industrie. Daar telen we ook specifiek op, zodat we de Violetti iets meer laten groeien, zodat we veel kilo's hebben voor de snijderijen", aldus Coen. Gedurende het Hollandse seizoen levert het teeltbedrijf de Violetti ook aan enkele horecagroothandels in Nederland en Scandinavië.

"We hadden meer interesse vanuit de retail verwacht, maar het blijkt toch lastig opboksen tegen de rode kool die normaal een stuk goedkoper is. Alleen zie ik dit jaar de rode kool voor prijzen in het schap liggen, waar wij de paarse spitskool ook wel voor zouden willen leveren", vervolgt Coen. "En retailers halen hiermee een nieuwe groente in huis waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Zo is de Violetti prima te gebruiken als salade of wokgerecht, dus de toepassingen zijn een stuk veelzijdiger."

Savooiespitskool
Met de savooiespitskool heeft TB&S vanaf het nieuwe jaar nog zo'n nieuwe groente in huis. "We hebben al wat programma's richting Scandinavië gepland staan, maar hopen ook dat Nederlandse supermarkten deze groente willen introduceren. De meeste retailers bieden al geen savooiekool meer aan vanwege de schapruimte die het inneemt, maar daarvoor is de kleinere savooiespitskool een prima alternatief."

Naast de Nederlandse teelt, heeft TB&S ook in Alpiarca in Portugal  een behoorlijk areaal flespompoenen, spitskool en savooiekool staan. "De eerste paarse en groene spitskool zijn alweer uitgeplant. We starten het Portugese seizoen eind februari weer op als het seizoen van de bewaarspitskool afgerond is", aldus Coen. Maar niet alleen gaat de Portugese spitskool richting Nederland, afgelopen zomer gingen ook flinke aantallen Nederlandse spitskool de omgekeerde weg. "In Portugal hadden ze op een gegeven moment tekorten en daar konden wij mooi op inspelen."

Ook heeft TB&S biologische teelt in Spanje en Portugal. "Die teelt verloopt redelijk stabiel. Vooral de Scandinavische klanten hebben een goede vraag naar biologische kool. Maar wat het nieuwe seizoen brengt, hangt ook weer af van het prijsverschil met de gangbare kool." 

Voor meer informatie:
TB&S
Vronermeerweg 1
+31 (0)6 53 49 84 60
info@spitskool.com   
www.spitskool.com  
www.violetti.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven