Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabantse delegatie krijgt tijdens werkbezoek waardevolle inzichten en concrete handvatten over het Deense biosucces

Op 24, 25 en 26 oktober organiseerde de provincie Noord-Brabant in samenwerking met Frank Oudshoorn (innovatie centrum voor biologische landbouw in Aarhus), een biologische studiereis naar Denemarken. Tijdens het tweedaagse bezoek leerden de delegatieleden van alles over de indrukwekkende groei van de biologische sector, de actuele trends en de samenwerking tussen de sector, onderzoeksinstellingen, overheid en ketenpartijen. Denemarken is met ruim 13% biologische landbouwgrond en een marktaandeel van 12% een voorbeeld voor veel andere lidstaten als het gaat over het realiseren van de ambitieuze 'Farm to Fork' doelen (25% biologisch areaal in Europa in 2030).

Delegatie
De Brabantse delegatie bestond uit de Elies Lemkes (Gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur – provincie Noord-Brabant), Drees Peter van den Bosch (Hutten Catering), Marjon Krol (Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant), Stephan Blommendaal (Udea), Henk Offringa (ministerie van LNV), Hein Klaasen (EkoHolland), Pipie Smits van Oyen (Biohuis), Ronald Sol (HAS), Nanne Roos Vonk (Provincie Noord-Brabant), Manon Ensink (Provincie Noord-Brabant) en Michaël Wilde (Bionext).

Programma
De eerste dag stond in het teken van kennis en beleid. Op het kantoor van het 'Innovation Centre of Organic Agriculture' in Aarhus spraken de leden van de delegatie uitgebreid met een aantal sleutelspelers uit de Deense biologische sector waaronder vertegenwoordigers van de rijksoverheid, de gemeente Aarhus, onderzoekinstellingen, boeren adviseurs en de sector organisatie Organic Denmark. In de middag bezocht de delegatie de indrukwekkende zuivelcoöperatie Thise en een biologische melkveehouder. Die avond, terug in Aarhus, werd er tijdens een biologische maaltijd met Deense gasten en de Nederlandse Ambassadeur Nienke Trooster verder gesproken over de meest opvallende leerpunten. De voormalige directeur van Organic Denmark, Paul Holmbeck gaf tijdens het diner waardevolle inzichten over wat volgens hem wel en niet werkt om de biologische markt aan te jagen.

Dag twee stond in het teken van de biologische keten en het onderwijs. De Deense overheid wil er voor zorgen dat 60% van alle publieke maaltijden biologisch worden en er werd uitgebreid met verschillende experts uit de praktijk gesproken over hoe men dit doel wil bereiken. In de middag bezocht de groep een opleidingscentrum voor jonge boeren om meer te leren over hoe men biologisch onderwijs integreert in het curriculum.

Met heel veel nieuwe kennis reisde de delegatie aan het einde van de dag met de bus en trein terug naar Brabant.

Pipie Smits van Oyen (bestuurslid van BioHuis) kijkt terug op twee zeer leerzame dagen: "Ik ben vooral onder de indruk van de goede samenwerking tussen boeren, overheid, marktpartijen en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De Deense overheid heeft een sleutelrol waardoor er een breed gedragen verantwoordelijkheidsgevoel en focus is."

Michaël Wilde (Bionext) is het roerend met haar eens: "Als wij in Noord-Brabant en de rest van Nederland een actieve bijdrage willen leveren aan de ambitieuze doelen van de EU, dan moeten wij net als in Denemarken, kijken naar mogelijkheden in plaats van barrières en dat kan alleen als wij echt samenwerken en een gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel hebben om deze klus te klaren."

Publicatiedatum: