Erik-Jan van den Brink: "Wij zetten in op projecten waar je vrolijk van wordt"

De Groene Weg werkt samen in 'kalf-bij-koe' project

Een maand na de start van de opbouw van een keten in biologisch rundvlees, heeft De Groene Weg een volgende stap genomen in deze opbouw. De kalveren van biologisch melkveehouder Mul mogen niet alleen biologisch opgroeien bij vleesveehouder Van den Brink; ze mogen de eerste drie maanden van hun leven bij hun eigen moeder in de wei opgroeien. Naast de consument die veel waarde hecht aan kalveren die langer bij hun moeder mogen blijven, laten steeds meer onderzoeken zien dat deze kalveren een hogere weerstand hebben. Het vlees van deze runderen, zal worden afgenomen door biologische vleesleverancier De Groene Weg.

Onderschrift foto: Van links naar rechts Daan Tomesen (De Groene Weg), Mieke Mul en Gerard Mul (Boerderij Boterhuys), Erik-Jan van den Brink (GeluksVogel) Allard Bakker (De Groene Weg) met elkaar in de weide van de familie Mul in Warmond.

Kalfjes bij hun eigen moeder
Al eerder liet De Groene Weg weten dat ongeveer 10% van de biologische kalveren ook biologisch worden gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg en is daarom gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Het bedrijf vult daarmee een behoefte in die bij veel biologische melkveehouders bestaat. Biologische melkveehouders Gerard en Mieke Mul van Boerderij Boterhuys in Warmond, gaan nog een stap verder. Hun kalveren mogen de eerste drie maanden van hun leven bij hun moeder blijven. Gerard: "Wij vinden het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom zijn wij onlangs gestart met de kalveren de eerste drie maanden bij hun eigen moeder te laten lopen, totdat zij geen moedermelk meer nodig hebben. Dit betekent ook dat stierkalveren bij hun moeder mogen blijven."

Verhalen waar je vrolijk van wordt
Een deel van deze stierkalveren mogen vervolgens biologisch opgroeien bij Erik Jan van den Brink (onder andere eigenaar van GeluksVogel). Erik-Jan: "Wij zetten in op projecten waar je vrolijk van wordt. Deze vrolijke verhalen vertellen we graag in biologische speciaalzaken, waaronder de slagerijen van De Groene Weg. Het initiatief van Gerard en Mieke Mul is ook zo'n verhaal waar je blij van wordt en past dus precies bij ons. Op termijn willen we meer grond aankopen, om meer kalveren van Gerard te kunnen afnemen." De kalveren blijven twee en een half jaar bij Van den Brink en worden daarna afgenomen door De Groene Weg. Het biologisch rundvlees zal onder andere verkrijgbaar zijn bij een van de biologische slagerijen van De Groene Weg.

Een bewuste vleeskeuze is mogelijk
Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: "Wij zijn er trots op onderdeel te mogen zijn van dit 'kalf-bij-de-koe-project' en dat uiteindelijk dit vlees te mogen verkopen in een van onze biologische slagerijen. Onze klanten weten ons goed te vinden voor bewust vlees; vlees met een goed verhaal. Vlees van Nederlandse runderen die langer bij hun moeder hebben kunnen lopen, sluit direct aan bij een behoefte aan dierenwelzijn en regionaliteit. Het laat voor ons echt zien dat het wel kan; een bewuste vleeskeuze maken."

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven