Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Milieudefensie geeft 2 stikstofadviezen aan minister Van der Wal

"Het is toch echt de supermarkt die prijzen op biologische producten plakt, niet de boer of de consument die best wil verduurzamen"

"Het stikstofrapport van Remkes is hoopgevend, maar kan nog een stuk beter. Op donderdag 13 oktober gingen we daarover in gesprek met minister Van der Wal (Natuur & Stikstof)", zo staat op de website van Milieudefensie. De organisaties bracht deze 2 punten in: 

1. Het platteland moet mee kunnen doen
In zijn rapport schrijft Remkes dat het platteland zich niet vertegenwoordigd voelt door de politiek. Begrijpelijk, want het Haagse beleid en grote vervuilende bedrijven hebben de schaalvergroting in de landbouw jarenlang aangejaagd. Dat heeft geleid tot de stikstofcrisis waar we nu in zitten. Maar ook tot het verdwijnen van openbaar vervoer, scholen en pinautomaten.

De realiteit: de boeren zorgen niet meer alleen voor de economie op het platteland. Daarom is een landbouwakkoord niet de oplossing van de problemen. Wij moeten in heel Nederland aan de slag om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, in de stad én op het platteland. En het platteland is meer dan de landbouw alleen. Daarom zal een landbouwakkoord tekortschieten. Het kabinet moet dus komen met een allesomvattend plan voor het platteland.

2. Pak grote vervuilers aan
Remkes wijst terecht op de verantwoordelijkheid van grote vervuilende bedrijven in de stikstofcrisis. Maar helaas laat hij ze ook wegglippen door te schrijven dat de consument niet méér wil betalen voor biologisch voedsel. Maar het is toch echt de supermarkt die prijzen op biologische producten plakt, niet de boer of de consument die best wil verduurzamen. En daar waar ‘gewone’ mensen worstelen met het betalen van hun boodschappen, maken grote vervuilers miljoenenwinsten.

Het is tijd dat grote bedrijven in de voedselsector gedwongen worden de klimaatcrisis en de stikstofcrisis op te lossen. Zij hebben deze crises niet alleen aangejaagd, maar ook fors aan ze verdiend. Milieudefensie wil dat Rabobank leningen afschrijft om boeren te helpen met verduurzamen. En Albert Heijn en andere supers moeten zorgen voor betaalbaar, gezond en duurzaam eten voor alle mensen. Zelf zullen ze het niet doen en dus zijn harde regels nodig.

Denk aan een belasting op ongezonde producten, een dwingend doel voor meer plantaardig voedsel en een verplicht percentage biologische producten in de schappen. En uiteraard eist Milieudefensie een goed klimaatplan van de grote vervuilers.

Voor meer informatie: www.milieudefensie.nl 

Publicatiedatum: