Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer kinderopvang bij boeren en tuinders

Agrarische kinderopvang is in Nederland razend populair. Dat stelt LTO Noord. In 2007 waren er nog maar 20 agrarische bedrijven met een opvang. Inmiddels zijn dat er 263. De omzet is gestegen van 4 miljoen naar 115 miljoen per jaar. Daarbij hebben de meeste boeren en tuinders te maken met forse wachtlijsten. Agrarische kinderopvang is onderscheidend door de agrarische omgeving waarbinnen de opvang plaatsvindt. Kinderen komen zo in contact met dieren, planten en natuur.

"Veel mensen vinden boerderijen leuk. Niet alleen vanwege de dieren, maar ook omwille van de ruimte, het buitenzijn en het prachtige uitzicht. Kinderen in woonwijken ervaren dat erg weinig. Daarom kiezen steeds meer ouders voor agrarisch kinderopvang. Zo komen kinderen in contact met het buitenleven. Als agrarische sector zijn we daar ook erg blij mee. Zo blijven we in verbinding met de samenleving", aldus Karolien Hupkes, bestuurder bij LTO Noord.

De Zonnestraal
Boerderij de Zonnestraal in Luttegeest heeft een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang én een zorgboerderij. "Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij. De ruimte en de omgang met dieren vond ik fantastisch, dat gunde ik anderen", vertelt Wendy Lassche enthousiast. Wendy is de eigenaar van Boerderij de zonnestraal. Zij werkte eerst zelf in de jeugdzorg en zag toen hoe blij kinderen werden als zij een dag naar de boerderij gingen. "Ik besloot toen dat ik dat kinderen iedere dag wou bieden. Waarbij ze lekker naar buiten kunnen, de natuur in. Er is ook veel vraag naar. Veel ouders maken de hele bewuste keuze om, soms wel 20 kilometer, te reizen voor agrarische kinderopvang", aldus Wendy.

Vergunningen
In veel gemeenten is het nog lastig om een vergunning te krijgen voor agrarische kinderopvang. De opkomst van deze vorm van kinderopvang is nieuw. Daarom wordt er in de regelgeving weinig rekening mee gehouden. Hoewel sommige gemeenten hier pragmatisch mee omgaan, gebeurt dit in de meeste gemeenten nog lang niet. LTO Noord roept gemeenten op om hier soepeler mee om te gaan.

Een ander probleem is de regelgeving met betrekking tot 'multifunctionele landbouw'. Multifunctionele landbouw is het combineren van agrarische productie en omgeving met het leveren van diensten aan de samenleving, zoals agrarische kinderopvang. De regels hiervoor zijn nog erg star. Zo begint de agrarische kinderopvang vaak als zogenaamde neventak. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die bijvoorbeeld toe willen naar minder dieren en meer kinderen in de opvang. Regelgeving staat dit in de weg, omdat de neventak dan groter wordt dan de hoofdtak. LTO Noord vraagt de overheid om goed naar deze regelgeving te kijken.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: