Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een mooi platform voor kennisdeling"

Transitietool voor boeren en burgers voor meer kalfjes bij de koe gepresenteerd

Tholen - Vandaag is een transitietool voor boeren en burgers voor meer kalfjes bij de koe gepresenteerd. Een nieuwe stap in het creëren van een kalf-bij-koe keten. Van de ruim 14.000 melkveehouders in Nederland zijn er nog altijd slechts tientallen waar kalfjes meerdere weken bij hun moeder mogen drinken. En waar de melk in eerste instantie voor het kalf is, en pas in tweede instantie voor de mens. Caring Farmers wil hier samen met boeren en burgers verandering in brengen en presenteert daarom vandaag een gloednieuwe website www.kalfjesbijdekoe.nl.

"We zijn de campagne met een heel klein budget gestart en inmiddels hebben we SABE-subsidie ontvangen waarmee we dit alles op konden zetten. Het is echt een mooi platform voor kennisdeling geworden. We hebben nog volop plannen voor de komende periode. Zo willen we een live bijeenkomst gaan houden tijdens de Biokennisweek. En binnenkort organiseren we weer veldbezoeken. Ook zijn we de laatste hand aan het leggen voor online kaasverkoop. Daarover zullen we binnenkort meer bekend maken", vertelt Hanneke van Ormondt namens Caring Farmers.

Op de website is zowel voor boeren als burgers meer informatie te vinden. Onder het mom van 'Beter voor dier en milieu & makkelijker dankzij hulp van collega's' delen Corné Ansems van de Ruurhoeve (20 jaar ervaring) en Gerjo Koskamp van Ruimzicht (10 jaar ervaring) hun ervaring graag met andere boeren, zodat zij niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. "Zo kwam de campagne tot stand. Inmiddels hebben meerdere boeren hun ervaringen op papier gezet en deden we met Van Hall Larenstein onderzoek naar de huisvestingsystemen bij de kalf-bij-koe boeren."

Voor 'Kalfjes bij de koe' werkt Caring Farmers samen met de Dierenbescherming, Eyes on Animals, Louis Bolk instituut, stichting Demeter, Warmonderhof en meer partijen. De website is tot stand gekomen dankzij bijdrage van Reroot our Food en SABE subsidie van LNV voor samenleerprojecten. "Men kan door zuivel van de kalf-bij-koe boeren te kopen deze boeren én de beweging vooruit helpen. We hopen ook op donaties waarmee we de campagne kunnen voortzetten, burgers kunnen informeren en 'last but not least': we willen de deelnemende boeren graag vergoeden voor de uren die zij besteden aan voorlichting en educatie."

Niet makkelijk
Ook bij de kalf-bij-koe boerderijen is het niet altijd makkelijk, geven ze vanuit Caring Farmers aan. Op de Caring Farmers Dag in juni werd open en eerlijk gesproken over problemen die de boeren tegenkomen zoals speendiarree, verwilderde kalveren, beschermende moederkoeien en lagere opbrengst. Monique van der Laan, de Beekhoeve, vertelde daar onder meer dat er veel behoefte is aan kennisdeling: "De beginjaren waren even best lastig, maar daarna werd het best heel erg leuk. En de laatste jaren was het toch heel lastig. Dus ik wil er eigenlijk wel voor pleiten dat boeren daarin veel meer ervaringen van elkaar leren. Niet alleen de eerste jaren, maar ook boeren die er al veel langer mee bezig zijn."

Een korte terugblik op de bijeenkomst, waar er nog veel meer van zullen volgen voor kennisdeling en een beter kalverwelzijn:

Werken aan een kalf-bij-koe keten
Op de website worden alle verkooppunten op een rij gezet van boerderijen die (een deel van) de kalveren minimaal 6 weken bij hun eigen moeder mogen drinken. Zo helpt Caring Farmers burgers met diervriendelijker consumeren en helpen ze de kalf-bij-koe boeren om door te ontwikkelen. Een aantal van de boeren levert de melk nog aan een grote afnemer en krijgt geen meerprijs voor kalf-bij-koe. Samen hopen ze daar verandering in te brengen. "We blijven de website bijwerken en nieuwe verkooppunten toevoegen. Let op: we pretenderen hierbij geen keurmerk of controlerende instantie te zijn. Deze website is een transitietool: we helpen samen boeren met de verkoop en helpen andere boeren met omschakelen."

Klik hier voor het eerdere Biojournaal-artikel n.a.v. de Biokennisweek-workshop 'Kalf bij de koe' die op maandag 10 januari 2022 gehouden werd.

Voor meer informatie: kalfjesbijdekoe@caringfarmers.nl en www.kalfjesbijdekoe.nl