Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel melkveehouders doen dit op gevoel, maar nu gaat het ook om de euro's"

Nieuwe stap in kennisbundeling over 'Kalfjes bij de koe'

Tholen - Kalfjes bij de koe, maar hoe? Vandaag wordt de nieuwe website met een video en praktische tips voor alle melkveehouders over het houden van kalfjes bij de koe gelanceerd: www.kalfjesbijdekoe.nl. Hierop is meer te zien en te vinden over de werkwijze van Caring Farmers Gerjo Koskamp en Corné Ansems, die met vallen en opstaan geleerd hebben wat voor hen de beste manier is om kalfjes bij de koe te houden. "Op de website staat een lange lijst op met boeren die al kalfjes bij de koe houden. We nemen ook graag van die boeren meer informatie op. Neem daarvoor gerust contact op met Caring Farmers", vertelde Hanneke van Ormondt tijdens de Biokennisweek-workshop 'Kalf bij de koe', die vanmorgen om 10:00 uur gehouden werd.

In maart horen ze of de SABE subsidie wordt toegekend, een subsidie om te leren over duurzame landbouw. "Dan kunnen we aan de slag gaan met meer boeren." Ook liggen er plannen voor consumentenvoorlichting en het creëren van een afzetmarkt van zuivel en vlees dat afkomstig is van boerderijen waar de kalfjes bij de koe blijven.

Bij de workshop kreeg Hanneke ondersteuning van Gerjo (van BD-boerderij Ruimzicht) en Corné (van Kaasboerderij de Ruurhoeve), die maar wat graag hun hierover opgedane kennis delen. Volgens Hanneke begint de consument langzaam wakker te worden. Er zijn zo'n 30 melkveehouders die momenteel de kalveren wat langer bij de koe houden, maar ieder doet het nu nog op zijn/haar eigen manier. Caring Farmers is er van overtuigd dat ze nog heel veel van elkaar kunnen leren. "Vandaar deze website, hierop kunnen we kennis delen en de boeren kunnen van elkaar leren." Het doel van het project is ook om consumenten meer te betrekken, onder meer door voorlichting. En er is behoefte aan samenwerking om afzetkanalen te creëren. "De boeren verdienen al steun tijdens de transitie, in de vorm van een urenvergoeding voor het meewerken aan de transitie, als de subsidie wordt toegeken."

Korte documentaire
Gerjo beschikt over enorm veel praktijkervaring. Zo is hij al twintig jaar bezig met kalfjes bij de koe en werkt hij al die tijd al antibioticavrij. In een korte documentaire over 'Kalfjes bij de koe' (deze zal ook terug te vinden zal zijn op de website www.kalfjesbijdekoe.nl), vertellen beide boeren meer over hun werkwijze. Ook Cynthia Verwer (Onderzoeker Duurzame veehouderij & Dierenwelzijn bij Louis Bolk Instituut) komt aan het woord. Zij vertelt onder meer dat het belangrijk is om rekening te houden met het feit dat kalfjes zich ook graag afzonderen, dus dat ze ergens apart moeten kunnen liggen."

Een still uit de documentaire, de volledige versie staat onderaan dit artikel.

In de video toont Corné hoe de combinatie met een zorgboerderij bijdraagt aan het socialiseren van de kalfjes. "Dit is een mooie manier om de dieren in aanraking te laten komen met de mensen." Gerjo vertelt over stressverlaging in de melkput op latere leeftijd door ze er als kalf al aan te laten wennen en ze bij hun moeder te laten staan tijdens het melken. Hij heeft er al met al eigenlijk minder werk door, het scheelt tijd in voeren en uitmesten van de stalletjes. Hij verwacht er later wanneer ze melkkoe zijn zeker profijt van te hebben.

Corné besluit zijn aandeel in de video door aan te geven dat zij heel blij worden van de werkwijze. "En we hopen dat we dit in de toekomst ook in de prijs voor de producten terug kunnen gaan zien." Cynthia benadrukt dat het voor de verdere ontwikkeling vooral van belang is dat melkveehouders bij elkaar over de vloer moeten komen om zo kennis te delen. En Gerjo geeft tot slot aan dat hij in de loop van het traject al doende heel veel geleerd heeft. "En we kunnen met dit clubje boeren dat voor de muziek uitloopt al heel veel vragen beantwoorden."

Vragenronde
Tijdens de vragenronde na het vertonen van de video vertelt Gerjo onder meer dat hij door deze werkwijze duidelijk meer binding tussen koe en kalf ziet. Ook pleiten beide melkveehouders voor een alternatief verdienmodel, wanneer gevraagd wordt wat de boeren antwoorden wanneer mensen vragen 'je verliest toch heel veel melk?' Corné: "Dat klopt, dus er moet een alternatief verdienmodel komen. Er is een systeemverandering nodig."

Voor Beter Leven kijken ze momenteel naar de mogelijkheden voor een meerprijs voor deze producten. Wel is dit nog een grote uitdaging, meent Corné: "Er zijn veel verschillende manieren om kalfjes bij de koe te houden en grote verschillen in kostprijs. Dus we moeten echt op zoek naar wat de overall kostprijs is. Daarom zoeken we meer boeren die mee willen werken aan dit project. Heel veel melkveehouders doen dit op gevoel, maar nu gaat het ook om de euro's."

Gerjo vult hem aan: "Zelf kaas maken is nu gewoon een must, maar er moet iets anders bij bedacht worden. Supermarkten moeten kalf bij de koe-kaas en kalf bij de koe-melk gaan verkopen. Evenals vlees."

‘Buitencrèche’
Ook de term ‘buitencrèche’ komt in de workshop voorbij. Gerjo en Corné benadrukken het belang van training over het draad. Corné vertelt dat op zijn boerderij kalfjes in bepaalde delen van de wei onder het draad door kunnen, onder andere bij de houtwal. "Daar trekken de kalfjes heel graag naartoe." Dit herkent Gerjo. Hij noemt de houtwal de 'crèche buiten', wanneer de dieren naar binnen moeten, weet hij dat hij altijd daar nog wat kalfjes aantreft.

Voor meer informatie: info@caringfarmers.nl en www.kalfjesbijdekoe.nl