Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement akkoord met verordening over ontbossingsvrije producten

Om de wereldwijde klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, eist het Europees Parlement dat bedrijven ervoor zorgen dat de producten die in de Europese Unie worden verkocht niet afkomstig zijn van ontbost of aangetaste grond. Het Europees Parlement nam op dinsdag 13 september met 453 stemmen voor en 57 tegen en 123 onthoudingen dit standpunt aan over het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening inzake ontbossingsvrije producten. 

Een nieuwe wet moet bedrijven verplichten om te verifiëren dat goederen die in de Europese Unie worden verkocht, niet zijn geproduceerd op ontboste of aangetaste gronden waar ook ter wereld. Dit zou de consumenten garanderen dat de producten die zij kopen niet bijdragen aan ontbossing. Het Europees Parlement wil ook dat bedrijven controleren of goederen worden geproduceerd in overeenstemming met de mensenrechtenbepalingen in het internationaal recht en dat ze de rechten van inheemse volkeren respecteren.

Het voorstel van de Europese Commissie heeft betrekking op vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout, inclusief producten die deze grondstoffen bevatten, ermee zijn gevoed of gemaakt. Het Europees Parlement wil ook varkensvlees, schapen en geiten, pluimvee, maïs en rubber in het voorstel opnemen, evenals houtskool en bedrukt papier. Producten zouden ook niet mogen zijn geproduceerd op land dat na 31 december 2019 is ontbost. Dat is een jaar eerder dan wat de Europese Commissie heeft voorgesteld.

Het Europees Parlement wil ook dat financiële instellingen worden onderworpen aan aanvullende eisen om ervoor te zorgen dat hun activiteiten niet bijdragen aan ontbossing. Bedrijven die producten op de Europese markt brengen, zouden verplicht moeten zijn de nodige zorgvuldigheid aan de dag te leggen om de risico's in hun toeleveringsketen te evalueren. Ze kunnen bijvoorbeeld satellietmonitoringtools, veldaudits, capaciteitsopbouw van leveranciers of isotopentesten gebruiken om te controleren waar producten vandaan komen.

De Europese autoriteiten zouden toegang moeten hebben tot relevante informatie, zoals geografische coördinaten. Geanonimiseerde gegevens zouden beschikbaar kunnen worden gemaakt voor het publiek. Op basis van een transparante beoordeling kan de Europese Commissie landen, of een deel daarvan, binnen zes maanden na inwerkingtreding van deze verordening classificeren in laag, standaard of hoog risico. Voor producten uit landen met een laag risico gelden dan minder verplichtingen.

Het Europees Parlement is met het resultaat van de stemming in de plenaire vergadering nu klaar om de onderhandelingen over de definitieve wet te starten met de lidstaten van de Europese Unie.

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum: