Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een ketensamenwerking voor het regenereren van landbouwgrond

Hoe kan de landbouw zorgen voor milieuwinst, weerbaarheid tegen klimaatverandering én tegelijk een eigen verstevigde business case verzorgen? Het antwoord is de regeneratieve landbouw. Voor de transitie naar regeneratieve landbouw zijn alleen wel samenwerkingen nodig in de gehele agrarische keten. Een mooi voorbeeld van ketensamenwerking is die tussen VP Capital, VP Landbouw en Soil Heroes (niet biologisch gecertificeerd). Samen verzorgen ze een transitie die de landbouw toekomst biedt.

Een noodzakelijke transitie in de landbouw
Boeren doen (vaak al generaties lang) trouw wat er economisch van hen gevraagd wordt: zo veel mogelijk voedsel produceren voor zo laag mogelijke prijzen. Nu we als maatschappij wakker worden geschud door de klimaatcrisis wordt het duidelijk wat we samen te lang in stand hielden. De gehele sector staat voor de opdracht zichzelf te transformeren om toekomstbestendige landbouw en voedselsystemen te realiseren.

Recente academische studies laten zien dat met regeneratieve landbouw de input kosten worden verlaagd door het uitfaseren van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, ecosysteemdiensten te herstellen, en de oogst per hectare vergelijkbaar wordt als bij gangbare landbouw methoden.

Toch klinkt de transitie naar regeneratieve landbouw makkelijker dan dat het in praktijk soms voelt. Zo kost het gemiddeld 5 tot 7 jaar voordat de oogst weer op eenzelfde niveau is. Er is financiële steun nodig die deze transitie periode overbrugt, waarbij ketenpartners een essentiële rol kunnen en moeten spelen. Daarnaast hebben boeren begeleiding nodig om de kennis over regeneratieve landbouw, relevant voor hun type boerderij, eigen te maken.

Een ketensamenwerking verandert de landbouw
Eén van de eerste B Corp family offices van Europa, VP Capital, besloot met één van haar participaties, VP Landbouw, te investeren in de regeneratieve landbouw transitie. Dankzij VP Capital kan VP Landbouw 73 hectare omzetten in regeneratieve landbouw. Deze samenwerking wordt begeleid door Soil Heroes.

Alle partijen profiteren van deze samenwerking. Soil Heroes helpt VP Landbouw door inzicht te geven in de huidige staat van de bodem middels een uitgebreide bodem meting. Vervolgens maakt Soil Heroes de transitie naar regeneratieve landbouw behapbaar door de boer te voorzien in een stappenplan en een peer-to-peer leergroep met andere boeren. Soil Heroes monitort de toepassing van regeneratieve landbouw methoden en beoordeeld welke milieuwinst dit op jaarbasis oplevert. VP Capital betaalt VP Landbouw voor de gekwantificeerde milieuwinst. Hiermee reduceert VP Capital de impact van één van haar participaties en levert zij een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid tegen klimaatverandering voor zichzelf en onze maatschappij.

Kan mijn bedrijf ook in de transitie stappen?
Deze samenwerking illustreert de impact-gedreven en gefaseerde aanpak van Soil Heroes. Elk bedrijf kan, onder begeleiding van Soil Heroes, starten met een kleinschalige pilot. Door een pilot van Soil Heroes kan een boerderij ervaren hoe regeneratieve landbouw in de praktijk werkt en tegelijk leren van andere boeren die hen voorgingen.

Klik hier voor het volledige artikel van Soil Heroes.

Op 20 oktober organiseert Soil Heroes een Farm Tour op de boerderij van Klompe. 

Voor meer informatie: Rubie van Crevel

Publicatiedatum: