Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur van Bionext deelt inzichten over sublabels, zichtbaarheid en de toekomst

"Vertical farming moet door de markt erkend worden"

"In de afgelopen tien jaar hebben we verschillende gesprekken gevoerd over vertical farming en specifiek over waarom producten in de VS wel het label biologisch krijgen, maar in de EU niet. Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat vertical farming een belangrijke rol speelt in het voeden van de groeiende wereldbevolking denk ik niet dat het biologische label erop geplakt moet worden, aangezien de wortels van de plant zich niet in de bodem bevinden en op basis daarvan ook niet kan bepalen wat het nodig heeft," zegt Michaël Wilde, directeur van Bionext.

Andere teelttechnieken ondersteunen
"Wist je dat één eetlepel grond meer dan 9 miljard micro-organismen bevat en dat 25% van de biodiversiteit van de wereld teruggevonden kan worden in de bodem? Ik denk dat er daarom altijd een link moet zijn tussen ons voedsel en de bodem en dat vertical farming dus geen biologisch label kan krijgen. Dat betekent echter niet dat ik erop tegen ben."


Michaël Wilde

Zichtbaarheid creëren voor de biologische sector
Bionext is een organisatie die de hele biologische keten vertegenwoordigt. Dit kan worden opgedeeld in drie verschillende partijen: telers, handelaren en importeurs en biologische speciaalzaken. Volgens Michaël staat 'biologisch' steeds vaker op de agenda van supermarkten, NGO's en beleidsmakers, wat betekent dat Bionext wordt uitgenodigd om advies te geven over de transformatie van het voedsel- en landbouwsysteem.

"We hebben drie hoofdstrategieën. Allereerst willen we de biologische markt ontwikkelen, zodat steeds meer telers overstappen op biologische teeltmethodes. Ten tweede willen we door middel van onderzoek en kennisontwikkeling de sector verder versterken. En als laatste willen we een centrale rol spelen in het verbinden van maatschappelijke partners binnen de sector. Bionext wil een grote rol spelen in het transformeren van de voedsel- en landbouwsector," zegt Michaël.


Foto genomen bij Harvest London

Een sublabel creëren voor vertical farming
Alhoewel Michaël de biologische beweging vertegenwoordigt in Nederland, staat hij ook positief tegenover vertical farms, omdat ze ideaal zijn voor stedelijke gebieden waar vers voedsel van groot belang is. Hij hoopt dat deze teeltmethodes worden erkend als duurzame methode en dat de producten tegen een premiumprijs verkocht kunnen worden. Een speciaal label zou daarbij zeker helpen.

Neem bijvoorbeeld het label Planet Proof, wat nu steeds vaker de basis wordt voor telers. Volgens Michaël moet een teler worden beloond door de consument, door middel van de productprijs, voor het naleven van duurzame teeltmethodes.

De kracht van het biologische label
Volgens Michaël heeft een biologisch label veel voordelen. Een daarvan is het bewezen duurzaamheidsmodel. "En dat bedoel ik dan holistisch gezien, op het gebied van klimaat, water, bodem, dierenwelzijn, gezondheid en biodiversiteit. Dat betekent echter niet dat biologische scores de hoogste zijn voor elk aspect, in vergelijking met andere vormen van duurzame tuinbouw.

Naast duurzaamheid is het biologische label ook een sterk en vertrouwd label dat is gebaseerd op Europese regelgeving. Dat betekent dat biologische telers hun producten tegen een premiumprijs kunnen verkopen. Maar biologisch is veel meer dan alleen regelgeving, het is gebaseerd op vier belangrijke principes: ecologie, zorg, gezondheid en eerlijkheid.

Zicht op de toekomst
Voor de toekomst ziet Michaël meer echte duurzaamheid in de voedselketen, nu er grote stappen worden gezet om de hoeveelheid CO2-uitstoot en het watergebruik te verminderen. "Er is geen gouden allesomvattende oplossing die alle crisissen in ons voedsel- en landbouwsysteem kan oplossen en daarom moeten we ons richten op de verschillende vormen van toekomstbestendige tuinbouw, waarin voedsel in harmonie met de natuur kan worden geteeld. Voor zover ik het kan beoordelen vormen zowel vertical farming als biologische teeltmethoden en andere vormen van voedselproductie een onderdeel van die oplossing."

Voor meer informatie:
Michael Wilde
Bionext
wilde@bionext.nl
www.bionext.nl 

Publicatiedatum: