Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische ondernemers kunnen en mogen niet het kind van de stikstofrekening worden"

Bionext verzoekt het Kabinet dringend om tot werkbare oplossingen met de boeren te komen

Bionext is vandaag (18 augustus) aanwezig bij het overleg met de heer Remkes en leden van het Kabinet om mee te denken in het stikstofdebat. Ketenorganisatie Bionext komt op voor de belangen van de gehele biologische landbouw- en voedselsector. Waarin de biologische boeren en telers (Biohuis), de biologische handel en verwerkers (BioNederland) en de biologische speciaalzaken (Biowinkelvereniging) zich verenigen. Bionext steunt haar boeren (Biohuis) en de positie die Biohuis in neemt in deze discussie en verzoekt het Kabinet dringend om tot werkbare oplossingen met de boeren te komen.

Michaël Wilde en Laurens Nuijten voorafgaand aan het overleg.

Het standpunt van Bionext luidt als volgt: 

Voedsel produceren in samenwerking met de natuur
De biologische landbouw is een vorm van systeemlandbouw die gebaseerd is op vier basis principes: Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid. De biologische landbouw- en voedselsector is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen, toekomstbestendige beweging met een sterk, betrouwbaar en internationaal (in Europese wetgeving vastgelegd) keurmerk en een helder verdienmodel voor de boer. Een vorm van landbouw die de samenwerking opzoekt met de natuur en die door experts en wetenschappers wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de oplossing als het gaat om klimaatverandering en adaptatie, voedselzekerheid, schoon water, gezonde bodem, behoud van biodiversiteit en een eerlijk verdienmodel voor de boer. Niet voor niets zet Europa in haar Green Deal/Farm to Fork plannen volop in op biologisch en wordt het omarmd door overheden, retailers, NGO's en consumenten.

Gezamenlijke Verantwoordelijkheid
Wat Bionext betreft zijn de huidige en urgente uitdagingen niet alleen een probleem van boeren en beleidsmakers. Wij hebben als maatschappij (en dus juist ook ketenpartijen) een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze grote uitdagingen op te lossen. Wij, ook als burger én consument, moeten een veel constructievere rol spelen door bijvoorbeeld actief te kiezen voor biologische producten. Zo bieden wij namelijk perspectief voor boeren die een duurzamere weg willen inslaan. Kortom, overheid, supermarkten, ketenpartijen, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, banken, consumenten, media, wij zijn allemaal aan zet.

Stikstofslot – Steun voor de bio-boeren
Nederland zit al een aantal jaren op een stikstofslot. De beoogde plannen van het kabinet hebben nu al een grote impact op de biologische sector. Ongeveer de helft van de biologische boeren zit in de gebieden met hoge reductiepercentages. Deze ondernemers en hun gezinnen ondervinden hier nu al de bedrijfseconomische, sociale en mentale gevolgen van. Onze aandacht zou moeten gaan naar hoe we deze boeren kunnen steunen om zich verder te ontwikkelen, en hoe zij hun collega’s daarin op sleeptouw kunnen nemen. Als deze boeren, ambassadeurs voor een toekomstbestendig landbouw systeem, verdwijnen is dat niet alleen een ramp voor de getroffenen maar zou dat ook een enorme negatieve impact hebben op de gehele biologische beweging. Kortom biologische ondernemers kunnen en mogen niet het kind van de stikstofrekening worden. Bionext steunt dan ook haar boeren (Biohuis) en de positie die Biohuis in neemt in deze discussie en verzoekt het Kabinet dringend om tot werkbare oplossingen met de boeren te komen.

Toekomstbestendig Landbouwsysteem gebaseerd op waarden en marktperspectief
Als Bionext geloven wij dat de eerder genoemde principes van de biologische landbouw: Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid (ZEGE) een belangrijke basis vormen ten aanzien van een nieuw robuust landbouw- en voedselsysteem in Nederland. Zorg staat voor een langetermijnvisie waar voedsel wordt geproduceerd binnen de 'planetary boundaries' met een gezonde bodem als de basis zodat wij ook over 200 jaar lekker en gezond eten kunnen produceren. Ecologie staat voor een vorm van landbouw dat de samenwerking opzoekt met de natuur. Gezondheid gaat over gezonde boeren en consumenten als onderdeel van een vitaal ecosysteem. Eerlijkheid staat voor een verantwoordelijke keten en een oprechte financiële en maatschappelijke waardering zeker ook voor de rol van de boer.

Door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en een gezond marktperspectief te bieden volgt wat ons betreft ook ecologisch perspectief politiek perspectief en ook sociaal perspectief. Zo praten wij over kansen in plaats van bedreigingen en gaat het over verbinding in plaats van polarisatie.

Bionext ondersteunt het Groenboerenplan.

Voor meer informatie: info@bionext.nl en www.bionext.nl 

Publicatiedatum: