Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biofach-bezoekers maken kennis met fonio

De Biofach in juli 2022 was voor Symfonio een uitgelezen gelegenheid om biologische bedrijven kennis te laten maken met Fonio en andere producten. Solange en Martha van Symfonio bezochten op de beurs tientallen bedrijven om kennis te laten maken met biologische Fonio en andere authentieke Afrikaanse producten. Vooral het verhaal van Fonio als vergeten graan is volgens hen belangrijk.

Na de postkoloniale tijd werd er veel graan geëxporteerd naar Afrika omdat en waardoor hun eigen gewassen in de vergetelheid raakten. Die afhankelijkheid is er nog steeds, terwijl Afrika zelf zoveel te bieden heeft. Het is de missie van Symfonio, Solange Domaye om Afrika bewust te maken van die vergeten voedzame gewassen.

Een van die gewassen is het duizenden jaren oude graan fonio wat in de vergetelheid raakte omdat het kleine graan veel tijd kostte om te pellen. Inmiddels zijn er machines voor ontwikkeld waardoor dat niet meer het probleem is.

Fonio is een klein graan dat groeit op droge zandgrond aan de rand van de Sahel woestijn. Het graan kan binnen 6-8 weken worden geoogst. Vrouwencoöperaties in Burkina Faso en andere Sahel landen zorgen voor de verwerking van het glutenvrije graan, het oogsten, pellen, wassen en voorkoken.

Inmiddels wordt het dagelijks gegeten en door de vrouwen verkocht op de lokale markten. Er is veel meer voor eigen gebruik en wat lokaal verkocht kan worden, de vrouwencoöperaties zijn blij met de afzet van fonio voor export. Naast het eigengebruik en de lokale verkoop verdienen ze zo een extra inkomen voor hun families.

Het is dat verhaal wat belangrijk is om te vertellen aan bedrijven en media, zo stelt Symfonio, zodat in plaats van granen naar Afrika te exporteren, Afrika de kans krijgt om hun eigen gewassen naar Europa te exporteren.

Voor meer informatie:
Symfonio
[email protected] 
www.symfonio.bio

Publicatiedatum: