Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crowdfunding redde De Hondspol van faillissement

Fijne werkplek op biologisch-dynamische zorgboerderij. Aan de rand van Driebergen-Rijsenburg runnen Marcel Schoenmakers en Hanneke Reiners de biodynamische zorgboerderij De Hondspol. Zij doen dit met de liefde en aandacht die zij voor de mensen en dieren hebben. De boeren, tuinders en zorgcliënten vormen dan ook een hecht team.

Mogelijk gemaakt door crowdfunding
In 2016 was de zorgboerderij in handen van zorginstelling Lievegoed. Door omstandigheden dreigde het echter failliet te gaan en verkocht te worden. Dit ging Marcel en Hanneke zo aan het hart dat ze een crowdfunding hebben gestart om het over te nemen. Er is toen zoveel geld bijeengebracht dat ze de zorgboerderij in zijn geheel konden aankopen; alle roerende goederen, de veestapel, de machines, de gereedschappen et cetera. Dankzij Stichting Grondbeheer kon er ook geïnvesteerd worden in grond, waardoor het bedrijf nu in zijn geheel door Marcel en Hanneke kan worden geëxploiteerd. 

De zorg levert belangrijke inkomsten
Hanneke: ''De zorgtak is belangrijk voor onze inkomsten. Wij bieden ruimte aan tien plaatsen in de woonboerderij en we hebben twee appartementen voor begeleid wonen. Alle mensen die op de boerderij wonen, dragen bij aan het bedrijf. Daarmee is het wonen en werken op De Hondspol een echt boerenbestaan. Als de haan kraait staan we op om de koeien te melken en de groenten te oogsten. Ook in het weekend verzorgen we de dieren. We verdelen het werk, zodat iedereen genoeg vrije weekenden en vakanties heeft. De maaltijden bereiden we zelf met verse producten van eigen boerderij. Elk seizoen staan er dus andere gerechten op tafel. Daarnaast kunnen mensen van buitenaf met een zorgindicatie via de dagbesteding komen helpen. En werk is er voldoende.''

Zuivel voor de boerderijwinkel 
Op De Hondspol is ook een zuivelmakerij. Onder leiding van zuivelmaakster Eva wordt een breed assortiment aan zuivel en kaas gemaakt. Deze worden grotendeels verkocht via de boerderijwinkel. Zo wordt er meegeholpen aan de productie van hoogwaardige voeding. 

Werken in de groententuin en op het erf
De tuin is maar liefst 1,5 hectare waar 60 verschillende groenten worden geteeld. Dit gebeurt onder leiding van tuinders Martijn en Fenna. De cliënten helpen in de zomer mee in de tuin en in de winter werken ze aan het landschap en het erf. De groenten worden via de boerderijwinkel verkocht. 

Een echt gemengd bedrijf
''We melen en verzorgen 58 koeien, 80 varkens, 170 kippen, 20 schapen en wat geiten. Hierbij zorgen we ervoor dat de dieren zoveel mogelijk buiten lopen en een ruime en lichte stal hebben", aldus Marcel. De dieren worden allemaal biologisch-dynamisch gehouden en gevoerd onder de vlag van het Demeter-keurmerk. De producten worden via de eigen winkel verkocht, maar ook via externe klanten, zoals Odin, De Groene Winkel en De Veldkeuken. Daarnaast wordt er ook nog melk aan de fabriek geleverd en gaat het grootste deel van de varkens naar de slachterij.'' Hanneke: ''Dit vraagt allemaal wel een intensieve begeleiding en de nodige administratieve werkzaamheden. Deze komen voor mijn rekening. Marcel houdt zich vooral bezig met de zuiveltak en de boerderij. Samen met collega Eliz Visser, die alles omtrent de zorg regelt, tuinder Martijn Meijers en Henk Bakker vormen we de leiding van het bedrijf.''

Efficiënt en duurzaam
Jaren geleden zijn ze klant van De Heus geworden met de varkens. Eind vorig jaar zijn ze overgegaan op alle voeders van De Heus. ''Omdat alle biologische voeders uit dezelfde fabriek komen, kunnen de voeders voor de koeien, de schapen, de varkens en de legkippen met dezelfde vrachtauto worden bezorgd. Dit is niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam, omdat hiermee extra kilometers worden voorkomen", aldus Marcel. 

Goede resultaten met de varkens
Varkensspecialist Albert Everts van De Heus Voeders verzorgt de begeleiding van de varkens. De biggen worden aangekocht van een biologische vermeerderaar en de vleesvarkens worden verkocht aan de biologische keten bij Westfort. Deze levert het merendeel van het vlees aan Deli Harmony die het veelal verwerkt tot biologische vleeswaren. Verder wordt er van elke ronde een aantal varkens verkocht via de eigen winkel, rechtstreeks aan de consument. Het mooie is dat er met de varkens echt goede resultaten behaald worden (zie figuur 1). 

Voor meer informatie: Albert Everts, Specialist Varkens

Bron: De Heus Voeders

Publicatiedatum: