Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaadhandel Neutkens viert 100-jarig bestaan

"We willen door middel van kennis en expertise onze toekomst verdienen"

Tholen - Zaadhandel Neutkens viert op 1 september haar 100-jarig bestaan. Sinds 5 jaar richt het bedrijf, dat groot is geworden in maiszaden en de contractteelt van aardappelen voor de verwerkende industrie, zich volledig op de biologische- en natuurzaden. "In Brabant is Neutkens een begrip en dit willen we binnen onze huidige activiteiten in de toekomst graag overbrengen naar heel Nederland en België", vertelt Sjaak Blok, eigenaar van Neutkens.

Het team van Neutkens tijdens de BioVelddag in juni. V.l.n.r.: Sander Bernaerts, Pim Clotscher, Kees Hotting en Sjaak Blok.

Sterker door specialisatie
In 2016 besloot Sjaak dat het moment daar was om zich volledig te gaan richten op de biologische tak binnen het bedrijf. "We zagen dat het biologische assortiment elk jaar bleef groeien", vertelt hij. "Omdat je niet overal extra aandacht aan kan geven, besloten we toen te kijken of we die groei nog beter konden voortzetten als we ons volledig gingen specialiseren in de biologische- en natuurzaden. Dit leidde ertoe dat we onze gangbare afdeling hebben afgestoten. Deze bestaat nog wel, maar is onder Visser Holland voortgezet. Vaak hangt het biologische deel er bij veel bedrijven er een beetje bij. We hebben een specifieke keuze gemaakt voor specialisatie en onze kennis en kunde te gebruiken om al onze klanten te adviseren in de biologische landbouwzaden. ‘Sterker door specialisatie’ en we merken dat dit gewaardeerd wordt." Zo onderscheidt het bedrijf zich door haar grote assortiment aan losse zaden en maatwerk naar wens. "Er zijn geen concullega’s met een dergelijke assortiment aan zaden in combinatie met landbouwgewassen en natuurzaden. Daarnaast maken we mengsels op maat. Vaak passen standaardmengsels niet omdat er componenten in zitten die ongewenst zijn. Denk hierbij aan waardplanten voor ziekten en plagen in groenbemesters, of bijvoorbeeld schermbloemigen in akkerranden die juist wortelvlieg aantrekken." "Doordat we mengsels op maat samen stellen kunnen voor iedere situatie een passend mengsel leveren", vult biologisch adviseur Pim Clotscher aan.

Russet Burbank
Het begon voor Zaadhandel Neutkens allemaal in 1922. "De familie Neutkens richtte destijds het bedrijf op, waarna het generatie op generatie over werd gegeven en eigenlijk altijd binnen de familie is gebleven. Jan Neutkens heeft het bedrijf daarna groot gemaakt met de handel in maiszaden en contractteelt voor frietaardappelen", vervolgt Sjaak. "Je kunt wel zeggen dat het gele bloed door de aderen stroomde. Jan had zichzelf al vroeg goed gepositioneerd in de markt door boeren te bevoorraden met pootgoed voor voeraardappelen. Destijds teelten en voerden veel boeren aardappels voor veevoer. Toen de teelt van mais opkwam, was er voor voeraardappelen echter geen afzetmarkt meer. Dit had desalniettemin het enthousiasme in de aardappelteelt bij veel telers gewekt. Jan heeft hierbij aan de wieg gestaan en het is decennialang een enorm groot aandeel binnen ons bedrijf geweest. Bovendien zijn we altijd commissionair van McCain geweest in Nederland. In samenwerking met hen begonnen we destijds met de Russet Burbank aardappel in Europa, wat hier nieuw was. McDonalds maakten hun friet exclusief van deze aardappel. De Russet Burbank is echter alleen te telen op zandgrond en niet in de klei, waardoor ze wel de aardappelen bij de boeren in ons gebied in Noord-Brabant moesten contracteren."

Zo is het bedrijf gestaag blijven groeien en in 1988 voegde Sjaak zich bij het team van Neutkens. "Het voelde gelijk als een warm bad." Dat bleek wederzijds, want Jan droeg het bedrijf vervolgens al vrij snel in 1995 over aan hem. "Dit was natuurlijk een prachtige kans, die ik met beide handen aan wilde grijpen." In 2017 besloot Sjaak om de sprong te wagen en zich volledig te gaan richten op de biologische markt in Nederland en België. "Hier was mijns inziens nog veel ruimte voor een speler als Neutkens." En zo geschiedde. Inmiddels heeft de zaadhandel een proeftuin van 1 hectare in Vessem, bestaande uit 2 delen. Een deel voor natuurmengsels en een deel voor biologische gewassen voor de landbouw. "Op de proeftuin doen we uiteenlopend onderzoek naar rassen en mengsels. Dit jaar onderzoeken we samen onze stagiair van Wageningen Universiteit de interactie tussen soorten in groenbemestermengsels."

Toekomst verdienen
Zelfs na 100 jaar blijft het bedrijf echter nog ambitieus. "We zijn bezig met eigen vermeerdering om ons biologisch aanbod nog verder te vergroten. Veel bloemen en kruiden zijn nog gangbaar, omdat die biologisch niet voorhanden zijn”, aldus Pim, die naast zijn functie bij Neutkens ook biologisch teler is. “Dat is een volgende stap die we graag willen zetten. Op deze manier willen we uiteindelijk het heft in eigen handen nemen om alles biologisch aan te kunnen bieden aan onze klanten en niet afhankelijk te zijn van grote kweekbedrijven."

Kijkend naar de toekomst richt de zaadhandel zich echter niet zo zeer op uitbreiding, maar meer op kwaliteit. "Grootte speelt voor ons geen rol. We onderscheiden ons in onze kennis en expertise. Daar willen we uiteindelijk ook onze toekomst mee verdienen. Steeds meer grote bedrijven gaan biologisch erbij doen; de bio-vijver wordt groter en groter. De kunst is dan om je te blijven onderscheiden. Zo willen we een centrale rol blijven vervullen in de sector en onze leidende rol behouden. Dat is voor ons veel belangrijker dan een extra locatie. Op deze manier delen we onze expertise graag met klanten van klein tot groot."

Voor meer informatie:
Sjaak Blok & Pim Clotscher
Zaadhandel Neutkens
+31 (0)497 591794
[email protected] 
www.neutkens.nl