Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Groen: "Biologisch bestaat alleen als de hele keten functioneert"

Toast op 5 jaar BioAcademy en 15 jaar BioVelddag

Tijdens de BioVelddag is gisteren een toast uitgebracht op het 5-jarig bestaan van BioAcademy  en het 15-jarig bestaan van de BioVelddag.  "Een mooie gelegenheid om hier even bij stil te kunnen staan. De BioVelddag is voortgevloeid uit het voormalige BioKennis-platform. Hiermee wilden we de verbinding maken in het veld en op deze manier kennis delen. Kennis kun je op papier delen, maar uit ervaring kunnen we zeggen dat het beter werkt om elkaar direct in het veld te ontmoeten", reageert Geertje Schlaman. 

Het toastmoment! Fotograaf: Dick Boschloo

Iemand die van begin af aan nauw betrokken is bij de BioAcademy is Jan Groen, directeur van Green Organics. "Delen, samenwerken & verbinden", dat zijn en blijven de drijfveren voor Jan om zich in te zetten voor de biologische keten en om de BioAcademy een warm hart toe te dragen. "De hele keten moet elkaar aan de hand nemen en door ontwikkelen. Kennisuitwisseling en persoonlijke ontmoeting zijn daarbij essentieel. Evenementen als de BioVelddag zijn een uitstekende ontmoetingsplaats om deze kennisuitwisseling op gang te brengen. Daarom ondersteunen wij, Green Organics, de BioVelddag."

Jan Groen

Kennisuitwisseling voor nieuwkomers op de bio-markt
Naast zijn werk voor Green Organics, dat als verbinder tussen telers en afnemers contact heeft met een heel groot deel van de biologische keten, stond Jan Groen aan de wieg van de BioAcademy. "Het is belangrijk nieuwkomers in de biologische keten bewust maken van de regels en de principes van biologisch produceren." Als vicevoorzitter van de BioAcademy maakt Jan zich hard voor algemene toegankelijkheid van kennis en regelgeving over biologische productie. "Ik ben zelf in het midden van de jaren 90 toegetreden tot de biologische sector. Aan de pioniers op de biologische markt hoefde je niet te vragen voor welke principes ze stonden: gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Het is vooral voor de nieuwkomers van belang de principes te leren als ze zich op de biomarkt begeven."

Jan vergelijkt de kennis bij biologische producenten over de principes met bijvoorbeeld de kennis die je nodig hebt om deel te nemen aan andere organisaties: "Toen wij actief werden op de veiling, kregen we een cursus over hoe alles daar werkt. Dergelijke trainingen kan je zelf in je bedrijf geven, maar deze initiatieven passen nog beter in een organisatie als de BioAcademy. De eigen commerciƫle kennis houd je voor jezelf, maar kennis die in het algemeen op de hele keten gericht is deel je in de BioAcademy."

De biologische keten door ontwikkelen
De coronacrisis is volgens hem ook een leermoment voor producenten en consumenten. "De natuur roept de mensheid in zekere zin tot de orde. Stop met de wereld rondtrekken en alles uitputten! Internationaal zijn andere landen sneller met omschakelen naar biologisch. Nederland heeft een goede logistiek op dat gebied, maar in Duitsland is bijvoorbeeld de laatste jaren wel 60.000 hectare naar biologisch omgeschakeld en in Scandinaviƫ wil alles richting biologisch."

Toch ontstijgt biologisch in Nederland steeds meer de oude structuur met eigen producenten, winkels en consumenten. "We hebben alle verkoopkanalen meer dan hard nodig om verdere biologische groei te realiseren."

Voor meer informatie: [email protected] en www.bioacademy.nl 

Publicatiedatum: