Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Actieplan voor versnelde groei Nederlandse bio-markt gepresenteerd

Fotoreportage jubileumfeest BioNederland

Tholen - Paul Holmbeck schreef in opdracht van BioNederland een strategisch actieplan om de biologische markt te laten groeien. Na zijn presentatie overhandigde hij dit plan afgelopen vrijdag tijdens het jubileumfeest van BioNederland aan Bernard van der Horst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voorafgaand aan het congres, tussen de presentaties door en tijdens het walking dinner was er voor de genodigden voldoende gelegenheid om in een gemoedelijke sfeer bij te praten en kregen zij zelfs een spoedcursus zakelijk flirten.

Biojournaal was aanwezig op het jubileumfeest en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om deze fotoreportage te bekijken.

Rechtsboven: Jan Groen heet alle aanwezigen welkom bij het congres

Het jubileumfeest van de vereniging van biologische producenten en handel stond eigenlijk voor 2020 op het programma. Twee jaar later vormde het zonovergoten Landgoed Luchtenburg in Ulvenhout dan toch eindelijk het decor hiervoor. Niet geheel toevallig, aangezien het bedrijf van BioNederland bestuurslid Pieter Dirven (De Smaakspecialist) hier gevestigd is. Na een eerste leermoment over zakelijk flirten (moderator Saskia Paulissen is flirtcoach) en een korte presentatie van Bionext-directeur Michaël Wilde was het de beurt aan Paul Holmbeck.

Michaël Wilde

Actieplan voor versnelde marktontwikkeling
Om de komende jaren verder te kunnen werken aan de biologische marktontwikkeling en de verbinding met de consument, vroeg BioNederland Paul Holmbeck van Holmbeck Eco consult een actieplan te schrijven. Paul was jarenlang actief als political director van Organic Denmark, in zijn presentatie kwamen dan ook volop praktijkvoorbeelden vanuit Denemarken voorbij. Het plan (strategy for accelerating organic market growth in the Netherlands) bevat 57 actiepunten om de biologische markt in Nederland te laten groeien. Het ministerie van LNV is voornemens het te gaan gebruiken als input voor het nationaal strategisch plan biologische consumptie en productie dat in september van dit jaar door het ministerie gepresenteerd zal worden.

Paul Holmbeck

Belangrijke punten uit het actieplan zijn het vormen van een nieuw politiek kader voor de Nederlandse bio-sector, dat zowel de marktontwikkeling als de omschakeling naar biologische landbouw zal stimuleren. Paul adviseert ook om in het kader van strategische marktontwikkeling samenwerkingen in de retail en de levensmiddelensector aan te gaan. Ook is er sterkere communicatie met de consument nodig. Het plan bevat ook aanbevelingen voor organisatorische ontwikkeling, allianties en capaciteitsopbouw om marktgroei te stimuleren en politieke invloed te vergroten. De doelstellingen zijn duidelijk: minimaal 50% biologisch in aanbestedingen van de overheid tegen 2026 en een toename van het biologische marktaandeel in de detailhandel met 200% tegen 2030 (van 3,3% naar 10%).

De overhandiging van het actieplan aan Bernard van der Horst 

Blik op de toekomst
Na de pauze kwam Tony Bosma het podium op. De futurist schetste de uitdagingen voor de toekomst en liet zien op hoeveel vlakken op dit moment verandering speelt. Hij benadrukte dat het pad tot succes is om open te staan voor het andere en niet dicht te slaan door het bestaande. "Ik probeer de complexiteit van uw uitdaging te schetsen. Don't shoot the messenger. Jullie zijn een heel krachtige beweging, bio-landbouw is uw verzekering voor de toekomst. Kijk over je eigen grenzen heen."

Aansluitend op het congres konden de aanwezigen tijdens een walking diner volop terugblikken en vooruitkijken met elkaar. De avond werd afgesloten op de dansvloer.

Klik hier om de fotoreportage van het jubileumfeest te bekijken.

Voor meer informatie: [email protected] en www.bionederland.nl