Bedrijven en organisaties gezocht die willen bijdragen

WUR wil met project gezonde en duurzame voeding bij praktijkschooljongeren stimuleren

Het project 'Van Kas tot Bord' betreft de ontwikkeling, implementatie en validatie van een educatief totaalconcept om voedselvaardigheden en kennis over gezonde voeding bij jongeren op praktijkscholen te vergroten. Het is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research en Brightlands Campus Greenport Venlo (Universiteit Maastricht). Denk hierbij aan het zelf kweken en oogsten van groente en fruit, de bereiding van gezonde gerechten, het betrekken van ouders en de aansluiting zoeken richting de beroepsmarkt.


Foto: WUR

Urgentie
Om jongeren gezond te laten opgroeien, is het belangrijk dat zij al in een vroeg stadium kennis en voedselvaardigheden krijgen wat betreft gezonde en duurzame voeding. De jongeren in dit project, praktijkschooljongeren, behoren over het algemeen vaker tot de lagere sociale economische groep en juist deze doelgroep heeft vaak relatief minder gezondere eetgewoonten. Zij lopen daardoor meer risico op het ontwikkelen van welvaartziektes, zoals obesitas. Voor hen is het dus extra belangrijk om in de schoolsetting kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen, op een manier die aansluit bij hun beleefwereld en opleidingsniveau, zodat zij gemotiveerd, enthousiast en bekwaam worden om gezonde en duurzame keuzes te maken.

Totaalconcept is key
'Van Kas tot Bord' beoogt om in co-creatie met leerlingen en scholen, maar ook in samenspraak met dorps-/wijkraden en ondernemingen, een totaalconcept te ontwikkelen met elementen zoals: het verbouwen van groente en fruit, het verwerken van voeding, het bereiden (en eten) van gezonde maaltijden en het verkopen van groente, fruit en maaltijden aan ouders en wijkbewoners. Praktijkschoolleerlingen vormen een grote groep jongeren (176 scholen in Nederland) die je niet eenvoudig bereikt met campagnes op radio, televisie, een website of een brochure. Zij leren vooral door te doen, door ervaring. Het totaalconcept Van Kas tot Bord zal daar dan ook met name op gericht zijn. Het primaire doel is dat jongeren leren wat gezonde, duurzame voeding is; waar het vandaan komt, hoe je een gezonde/duurzame maaltijd kunt produceren/bereiden en wat dat kost. Tevens willen de initiatiefnemers door samen te werken met ondernemingen, de leerlingen een beter inzicht geven in hun talenten (loopbaanori├źntatie) en de jongeren kennis laten maken met de beroepswereld die hoort bij het hele concept van Kas tot Bord, zoals tuinders, akkerbouwers, catering en horeca. Dit om de waardering voor deze vakgebieden te vergroten en hen te enthousiasmeren voor arbeidsparticipatie.

Meedoen
Het WUR is op zoek naar bedrijven en organisaties die willen bijdragen aan dit maatschappelijk relevante thema en/of op zoek zijn naar mogelijkheden om hun bedrijfstak te presenteren aan toekomstige werknemers. Met een cash en in kind (producten, meedenk-uren) bijdrage kan men participeren en richting geven aan dit project, om zo met leerlingen, scholen, ouders en dorps-/wijkraden, een brede participatie in het programma te realiseren en te borgen, de impact te vergroten en sociale cohesie te bevorderen. 

Bij interesse of meer informatie: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven