"Tijdens een moeilijke periode voor bio-boeren sprong hij in voor het vermarkten van de melk"

Henri Willig benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Henri Willig, oprichter van de gelijknamige kaasmakerij, heeft afgelopen dinsdag de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen. Hij werd een pionier in de biologische zuivelproductie genoemd.

"Hij was al een vroege voorstander van de 'moderne' methode van zuivelproductie gedurende een periode, waarin deze vorm van bedrijfsvoering niet populair was vanwege financiële en andere uitdagingen", aldus het persbericht van de Gemeente Waterland. "De heer Willig voorziet met deze vorm van boerenbedrijf niet alleen in het belang van het welzijn van de dieren, maar vooral ook in het kritieke belang voor milieu en daarmee verbonden de gezondheid van de consument. " 

"De heer Willig is een van de eerste boeren geweest om deze methode toe te passen in zijn eigen bedrijf. Daarnaast ondersteunde en adviseerde hij jonge boeren met een interesse in de biologische zuivelproductie. Tijdens een moeilijke periode voor biologische boeren en het dreigende faillissement van de melkfabriek sprong de heer Willig in voor het vermarkten van de melk met als doel om de melkprijs stabiel te houden. Hierdoor konden de biologische boeren hun werk voortzetten. Daarnaast steunde de heer Willig de boeren financieel, zodat de boeren niet zouden terugvallen naar de originele vorm van bedrijfsvoering. Vanaf 2002 tot op heden adviseert de heer Willig op vrijwillige basis de biologische boeren en stelt bovendien zijn kennis en ervaring ter beschikking."

Attractie voor toeristen
Het bedrijf van Henri Willig produceert al sinds 1974 ambachtelijke kazen in eigen kaasmakerijen in Katwoude en Heerenveen. Bekende eigen merken zijn Henri Willig en Hooidammer.

Henri Willig groeide op in Katwoude. Zijn ouders dreven daar een melkveehouderij. De ondernemende boer speelde al snel met de gedachte om zelf kaas te maken. Hij volgde een cursus kaasmaken en raakte daar zo bedreven in, dat hij besloot op zijn eigen boerderij kazen te produceren. Zijn passie bleef niet onopgemerkt. De kaasboerderij, gelegen in het prachtige Waterlandse polderlandschap, werd al snel een attractie voor buitenlandse toeristen.

Wat begon als nieuwe uitdaging voor Henri Willigs boerenbedrijf groeide uit tot een florerende kaasmakerij en topbestemming voor kaasliefhebbers. Henri Willig exporteert zijn bijzondere kazen naar meer dan 35 landen. Daarnaast ontvangt Henri Willig jaarlijks miljoenen bezoekers in zijn eigen winkels en kaasboerderijen.

Het bedrijf staat in de gemeente Waterland zeer goed aangeschreven. Niet alleen qua bedrijfsvoering, duurzame initiatieven en lokale betrokkenheid, maar zeker ook om de bereidheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Meerdere Waterlandse inwoners hebben via het bedrijf hun weg terug de maatschappij in gevonden. 

Voor meer informatie: www.henriwillig.nl en www.hooidammer.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven