Den Haag stemt vanavond over afschaffing geborgde zetels in waterschap

Donderdagavond wordt het wetsvoorstel van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) om de geborgde zetels af te schaffen behandeld in de Tweede Kamer. Vanuit de sector is tegen afschaffing van geborgde zetels gestreden. Ook van binnen de politiek en wetenschap is er kritiek. Toch komt het nu tot behandeling van het wetsvoorstel.

Geborgde zetels zorgen voor een afgewogen belangenafweging in de waterschappen, schrijft belangenbehartiger LTO. "Agrariërs in de waterschapsbesturen worden gewaardeerd om hun nuchterheid en gebiedskennis. Juist met de grote opgaven op het gebied van klimaatbeleid, waterconservering en biodiversiteitsherstel is de specifieke kennis uit de praktijk cruciaal om succesvol te zijn." 

Als er een meerderheid in de Tweede Kamer is op 21 april dan wordt het initiatiefwetsvoorstel vervolgens behandeld door de Eerste Kamer. LTO schrijft dat met het oog op de waterschapsverkiezingen van maart 2023 'de druk op de ‘chambre de reflection’ hoog zal zijn – waarbij het bij uitstek aan de Eerste Kamer is om dit wetsvoorstel dan alsnog naar de prullenbak te verwijzen.'

Bron: LTO Nederland  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven