Investeringsfonds stapt in agrifood met groeimiljoenen

Investeringsmaatschappij Convent Capital komt met een nieuw fonds voor innovatieve en duurzame bedrijven met groeipotentieel in de AgriFood-sector: Agri Food Growth Fund. Het fonds heeft meer dan €50 miljoen uit het eigen investeerdersnetwerk opgehaald en zal in de komende maanden met institutioneel geld doorgroeien naar minimaal €150 miljoen. Een eerste investering is al gedaan in een innovatieve fabrikant van plantaardige diervoeder-additieven. 

Het nieuwe fonds van de Amsterdamse investeerder brengt groeikapitaal van vijf tot maximaal twintig miljoen euro naar innovatieve en duurzame AgriFood-bedrijven in de OECD-regio. De focus is zogeheten ‘growth capital’, de investeringsfase direct na durfkapitaal. “Convent Capital financiert zo met verlaagd risico díe groeibriljanten met een reeds bewezen technologie en businessmodel”, aldus Bor Boer namens Convent Capital. “Dit is een kansrijk en relatief ondergefinancierd segment binnen AgriFood, een sector die een sleutelrol zal vervullen voor de duurzame ontwikkeling en leefbaarheid van onze planeet.” 

B2B-bedrijven uit de gehele AgriFood-waardeketen komen in aanmerking voor financiering, van dienstverlening tot distributie. Alleen in detailhandel (de zogeheten ‘last mile’) wordt niet geïnvesteerd. De duurzaamheidsvoorwaarden van Convent Capital dicteren dat iedere investering aantoonbare duurzaamheidsimpact genereert. Dit wordt gemeten langs de Sustainable Development Goals, met een focus op Klimaat en Biodiversiteit (SDG’s 2, 12, 13, 14 en 15). Een onafhankelijke investeringscommissie en consultant MJ Hudson beoordelen gedurende en na de looptijd of impact-doelstellingen behaald worden. Zo niet, dan doneert Convent Capital de prestatievergoeding (carried interest) aan een duurzame liefdadigheidsinstelling. 

Eerste investering
Gelijktijdig met de lancering kondigt Agri Food Growth Fund ook de eerste participatie aan in Animal Health Concepts (AHC). Hiermee zal AHC in de komende jaren versnelde groei realiseren. Het Overijsselse bedrijf ontwikkelt innovatieve aanvullende diervoeders op basis van ‘fytogenen’. De vloeibare additieven kunnen via water of voer aan pluimvee, varkens, herkauwers en garnalen worden verstrekt, wat de behoefte aan antibiotica voor vee sterk helpt verminderen en bijdraagt aan een verbeterde voederconversie. 

Sectoroverstijgend
Convent Capital werd in 2011 opgericht. Het succesvolle eerste fonds, een sector-overstijgend private equity-vehikel met focus op financiële en circulaire groei, bestaat nu ruim tien jaar. Met Agri Food Growth Fund kiest de investeerder nu voor bedrijven die op zoek zijn naar groeikapitaal. Daarnaast is er gekozen voor een sectorale aanpak, vanwege het nog grotendeels onbenutte potentieel van AgriFood, zowel qua duurzaamheidsimpact als financieel rendement. Mede dankzij de toetreding van Bor Boer en Steve Mcloughlin in 2021 is er grote sectorkennis, een sterk sectoraal netwerk en een solide dealflow-pijplijn aanwezig. Het reeds gecommitteerde kapitaal komt bovendien overwegend van investeerders met een uitstekend trackrecord binnen AgriFood.  

Bron: Convent Capital


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven