Wat is het beste moment om maïs te zaaien?

Wanneer moet de maïs de grond in? Dat is mede afhankelijk van de bodemtemperatuur en de weersomstandigheden. Reudink geeft hierover het volgende advies.

Wist u dat…

  • …de bodem op de juiste temperatuur dient te zijn bij het zaaien? De richtlijn daarbij is een bodemtemperatuur van 8-10 graden Celsius op 5 cm diepte om 07.00 uur in de ochtend. Normaliter bereikt de bodem die temperatuur eind april/begin mei. Vroeger zaaien werkt eerder negatief dan positief: het kiemplantje krijgt het dan te lastig.
  • …maïs van origine een tropisch gewas is en dus warmte nodig heeft? Met name de bodem moet flink op temperatuur zijn met een minimale kans op nachtvorst. De kans op nachtvorst neemt na eind april pas significant af.
  • …er problemen kunnen ontstaan bij de opkomst van de maïs als gevolg van de kou eind april/begin mei? De vroeg gekiemde maïs staat stil met veel kiem- en/of ritnaaldenschade tot gevolg. Door gebrek aan groei kan de maïs de vraat niet voorblijven.
  • …maïs hogere temperaturen nodig heeft om te groeien, maar onkruid niet? Traag kiemend en traag groeiende maïs geeft meer onkruiddruk. Dat veroorzaakt extra werk, verminderde (VEM) opbrengst en een groeiend aantal kiemzaden voor de daaropvolgende jaren. En daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten.

Start niet te vroeg met maïs zaaien. Afhankelijk van omstandigheden en regio ligt het optimale tijdstip waarschijnlijk in de eerste helft van mei. De vroege maïsrassen van Reudink kunnen dan in een maand tijd de bodem bedekken.

Voor meer informatie: info@reudink-bio.eu en www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven