AMA: in 2021 duidelijk meer belangstelling voor bio-levensmiddelen in Oostenrijk

Het jaar 2021 was ondanks de coronacrisis met het oog op de consumptie van Oostenrijkse huishoudens "een zeer rustig jaar", dat toont de AMA-consumptieanalyse. Aan de ene kant was er meer vraag naar aanbiedingen, aan de andere kant was er meer vraag naar biologische producten. De consumptie lag boven het niveau van voor de crisis, maar niet zo hoog als in het eerste coronajaar 2020. Prijsstijgingen waren in 2021 nog geen thema, "eerder het tegendeel", herinnert de AMA. Voor dit jaar zijn er echter grotere veranderingen in de agrarische sector en daarmee ook in het inkoopgedrag te verwachten.

De Oostenrijkse huishoudens gaven in 2021 weliswaar iets minder in de retail uit dan in 2020, maar nog steeds zo'n 13% meer dan in het laatste jaar voor de crisis. Er werd weer minder gekookt en gebakken, in plaats daarvan waren kant-en-klare gerechten booming, luidt het in de RollAMA, de analyse van huishouduitgaven door de AMA. Hamsterinkopen bleven uit, hierdoor daalde de vraag naar groenten- en fruitconserven.

In 2021 waren er twee tegengestelde trends duidelijk te zien: actieproducten werden belangrijker, naar waarde gezien bestond 28% van de inkopen uit acties. Dat is een record. Aan de andere kant werd elf procent van de uitgegeven euro's aan bio-producten uitgegeven. Deze stijging van elf procent naar bijna 800 miljoen euro bio-omzet betekent ook een nieuw record. 

Online levensmiddelen inkopen is nog een kleine factor, de AMA rekent hierbij ook niet op enorme stijgingen. Twee procent van de uitgaven aan producten die in de RollAMA-analyse zijn opgenomen werden online gedaan. Vooral kant-en-klare gerechten en diepvriesproducten, maar ook biologische producten worden vanwege de vele directe verkopers bovengemiddeld vaak online besteld. Het online inkopen doen zou voornamelijk bij de bevoorrading van basisvoedingsmiddelen en bij specialiteiten nog mogen groeien.

Bron: AMA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven