Hoe kan bioteelt de transitie maken naar fossielvrij?

Op die vraag geeft Tristan Marçal Balk van Delphy antwoord op Kas als Energiebron. Hij geeft een update over het inventariseringsproject 'Duurzame biologische teelt inzichtelijk' dat is opgezet en uitgevoerd met het doel om inzichtelijk te maken hoe de huidige gangbare bioteelt is vormgegeven en welke aanpassingen nodig zijn om de transitie te maken naar een fossielvrije bioteelt. Hiervoor is een studie met veertien interviews gecombineerd met een kennisinteractie om de toekomst en kennisvragen voor een rendabele fossielvrije biologische teelt te definiëren. 

Naar voren komt dat nog meer dan in gangbare teelten de focus ligt op plantweerbaarheid bij inrichting van de klimaatstrategie. 

Alle biologische teelten zijn onbelicht, en over het algemeen wordt er in januari geplant. De meeste geïnterviewde telers hebben een bedrijfsgrootte van tussen 2,5 en 5ha en een poothoogte van tussen 3,5 en 4,5 meter, en gebruiken al één helder energiescherm. 

Telers gebruiken over het algemeen ketels of WKK’s om in hun warmtebehoefte te voorzien, het jaarlijks gasverbruik van de telers ligt tussen 19 en 42m³/m². Bedrijven die gebruikmaken van een ontvochtigingssysteem of een aanvullende fossielvrije warmtebron verbruiken 30% minder gas. Zelf geven de telers aan dat de meeste besparingen op gas zijn te doen door de minimumbuis minder te gebruiken, ontvochtiging, en de toepassingen van HNT. Laatstgenoemde wordt door sommige telers al gebruikt, maar resultaten zijn wisselend en risico’s worden niet snel genomen door het gebrek aan chemische gewasbescherming, waardoor gewasgezondheid wordt verkozen boven gasverbruik.

Lees hier meer op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven