Biologische fruitteelt pionier Christian Jackisch:

"Het is niet altijd makkelijk, maar we willen ons blijven ontwikkelen"

Als je Christian Jackisch naar de toekomst vraagt, heeft hij dit antwoord klaar: "Onze weg is een reis", zegt de fruitteler van het biologische fruitteeltbedrijf Neuland. Je kunt letterlijk zijn gedachten horen, zijn werk zien en zijn overtuiging en doorzettingsvermogen voelen die nodig zijn als dingen niet meteen lukken. Sinds 1989 teelt hij volgens de richtlijnen van Bioland. Voordat Christian Jackisch bedrijfsleider werd op het biologische teeltbedrijf en sinds 2016 eigenaar, stond Mara Cassens, die inmiddels is overleden, aan het roer. Zij wordt beschouwd als een pionier op het gebied van de biologische fruitteelt en was een van de oprichters van de  Beroepsvereniging Öko Obstbau Norddeutschland.

Daar worden op 75 hectare in het Kehdinger Land aan de rand van het Alte Land appelen geteeld. Ze worden gebruikt voor de productie van biologische vruchtensappen, babyvoeding en appelchips. Er groeien regionale appelrassen die daar oorspronkelijk groeien en daardoor ook meer bestand zijn tegen ziekten, zodat de biologische gewasbescherming zo laag mogelijk kan worden gehouden.

Bloemstroken worden tussen de bomen geplant, niet aan de randen. Dit is meer werk, maar Christian Jackisch houdt vast aan zijn gebruikelijke aanpak: "Het is niet altijd gemakkelijk, maar we willen ons blijven ontwikkelen," vertelt hij. Het is belangrijk voor hem om niemand te betuttelen. Op zijn boerderij zoeken de mensen hun eigen weg: "Wij hebben de absolute wijsheid niet in pacht."

Klik hier voor het volledige interview.

Verdere informatie:
www.biolandhof-cassens.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven