Vooral bananen en veevoer

EU importeerde voor 2,8 miljoen ton aan biologische landbouwproducten in 2020

In de EU werd in 2020 voor zo’n 181 miljoen ton aan landbouwgoederen geïmporteerd. Anderhalf procent (2,8 miljoen ton) hiervan valt in de categorie biologische producten. Dit aandeel is voor de drie jaar dat data beschikbaar zijn wel iets gestegen, maar het aandeel blijft afgerond 1,5% van het totaal. Overigens daalde het biologische importvolume in 2020 ten opzichte van 2019 met 2% 

Bananen en veevoer
Het meest geïmporteerde biologische product in de EU landen en in Nederland is de banaan met bijna een kwart van het totale volume in 2020. Andere belangrijke producten zijn veevoer in de vorm van perskoeken, sojabonen en koffie. Van het tropische fruit dat wordt geïmporteerd in de EU is circa 10% biologisch. De op twee na belangrijkste biologische productgroep biet- en rietsuiker heeft net als tropisch fruit een aandeel van ongeveer 10% op de totale import.

Nederland belangrijkste importeur
Met ruim 31% is Nederland de belangrijkste importeur van biologische lan
dbouwgoederen uit landen van buiten de EU. Duitsland en België volgen respectievelijk met ongeveer 18% en 11%. 

De belangrijkste EU-importlanden van biologische producten van buiten de EU. Bron: Traces, bewerking Wageningen Economic Research. 

Meeste import uit Ecuador
In volume gemeten komen de meeste biologische producten in 2020 de EU binnen vanuit Ecuador, in 2018 en 2019 was dit nog China. Mogelijk heeft de coronacrisis en het gebrek aan geconditioneerde containers op de juiste plek en de hogere kosten van vervoer een rol gespeeld in de lagere importhoeveelheid vanuit China. China is gezakt naar plek drie. De Dominicaanse Republiek, waarvan de importhoeveelheden net als bij die van Ecuador in de drie beschikbare jaren sterk zijn gestegen, staat op nummer twee. Naast China daalt ook de import vanuit Oekraïne en Turkije. Andere landen die aan de EU leveren in deze top tien zijn India en Colombia. Van deze landen steeg de export richting de EU. Ook de import uit Togo stijgt, maar deze is van geringe omvang.

Uit zowel Ecuador als uit de Dominicaanse Republiek worden vooral bananen geïmporteerd. De Dominicaanse Republiek levert ook een beperkte hoeveelheid biologische cacaobonen. Uit China komt een wat breder productenpakket, maar toch bestaat het grootste deel uit perskoeken (uit soja). Gember is het tweede product dat uit China de EU binnenkomt. Uit Oekraïne importeert de EU vooral veel mais, tarwe en sojabonen. Uit Peru komen naast bananen vooral biologische koffie, gember, cacao en avocado. India staat in de top tien van importlanden door een combinatie van perskoeken, sojabonen en witte suiker. Tenslotte komen uit Turkije durum tarwe, gedroogde linzen, sultana’s en appelsap.

Geen gegevens uit het Verenigd Koninkrijk
Die informatie komt uit het Tracessysteem dat, als een van de weinige openbare bronnen waarbij kenmerken van producten worden gekoppeld aan de GN-handelscode, zicht geeft op de handel in biologische producten. In deze gegevens is de import uit het Verenigd Koninkrijk niet meegenomen, wellicht door de uittreding uit de EU. 

Klik hier om de gezamenlijke publicatie van CBS en Wageningen Economic Research te bekijken.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven