Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bertus Buizer pleit voor duidelijke stip aan de horizon

"Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw zoals biologisch"

Boeren hebben een doortastend, consistent en duidelijk beleid nodig, met een duidelijke stip aan de horizon. Dat stelt Bertus Buizer. Zijn voorstel aan minister Henk Staghouwer van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is: 'Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw zoals biologisch.'

Bertus Buizer met Marjolijn Sonneveld (toen nog directeur-generaal van LNV) in september 2019 op bezoek aan het biologische veredelingsbedrijf De Bolster in het kader van Organicseeds.nl

Opbrengstverschil
"De achterstand van wetenschappelijk onderzoek van biologische landbouw ten opzichte van gangbaar wreekt zich, zo maak ik op uit het verhaal van onderzoeker Marleen Riemens van Wageningen University & Research in Akkerwijzer." Hij doelt op de bijdrage van Riemens aan het rondetafelgesprek bij de landbouwcommissie van de Tweede Kamer. 

"De minder fysieke opbrengst bij bio valt echter wel mee. Die is eigenlijk alleen in de omschakelingsperiode relevant (met de nog lage opbrengstprijs van gangbaar). Maar het zou wel schelen als de bodemkwaliteit bij de omschakeling naar bio al goed zou zijn."

Uit een wetenschappelijke studie van Berkeley University blijkt dat (vrij vertaald) "gewasdiversificatie en vruchtwisselingen het opbrengstverschil tussen biologisch en gangbaar beperken (respectievelijk tot 9±4% en 8±5%) wanneer de methoden alleen in biologische systemen worden toegepast. Deze veelbelovende resultaten, gebaseerd op een robuuste analyse van een grotere meta-dataset, suggereren dat een gepaste investering in agro-ecologisch onderzoek om biologische managementsystemen te verbeteren het opbrengstverschil voor sommige gewassen of regio's enorm zou kunnen beperken of die zelfs kunnen elimineren."

Duidelijk beleid nodig
Maar boeren hebben tijd en steun (ook financiële steun) nodig bij de omschakeling. Een doortastend, consistent en duidelijk beleid ook, met een duidelijke stip aan de horizon. Mijn voorstel daarvoor aan minister Henk Staghouwer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is: "Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw zoals biologisch."

Geoliede sector
Boeren die omschakelen hoeven tegenwoordig niet meer zozeer een sprong in het diepe te maken, al staan sommige huidige toeleveranciers misschien niet te trappelen. De biologische landbouw is nu een goed geoliede sector. In Nederland hebben we ketenorganisatie Bionext en in EU-verband IFOAM Organics Europe en wereldwijd IFOAM - Organics International. Deze en andere organisaties werken samen. IFOAM bestaat nu precies 50 jaar en weet goed de weg in Brussel. De Bioverordening zorgt voor een gelijk speelveld in de EU-landen.

In Nederland is er goed wetenschappelijk en praktijkonderzoek (Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research), al is er nog steeds een grote achterstand ten opzichte van de gangbare landbouw. En tegenwoordig is er OrganicseedsNL, het Nederlandse bedrijvennetwerk voor biologisch uitgangsmateriaal.

Klik hier om de discussie hierover op LinkedIn te bekijken

Voor meer informatie:
[email protected]
www.buizeradvies.nl

Publicatiedatum: