Paul Roos jr - OrganoGroup

Zuid-Afrika: Uitstekende teeltomstandigheden voor biologische Kuri-pompoenen en appelen

Nadat Kuri-pompoenen twee jaar op rij hagelschade opliepen, is Paul Roos jr van OrganoiGroup opgelucht mee te kunnen delen dat de weersomstandigheden momenteel ideaal zijn en dat het dit seizoen nog niet heeft gehageld. OrganoGroup is een biologische groente- en fruitteler die zich in Waterberg, Limpopo (Zuid-Afrika), bevindt. 

Het leeuwendeel van de biologische Kuri-, ofwel Hokkaido-, pompoenen is nog niet geoogst. De grootste pompoenen van het bedrijf vinden hun weg naar Nederlandse en Duitse retailers, terwijl de kleinere exemplaren bestemd zijn voor Scandinavië.  

De meeste pompoenen van de nieuwe oogst wegen tussen de 800 gram en 1,8 kilo, en dat is aan de zware kant. 

De oogst van de Kuri-pompoenen (ook wel Hokkaido-pompoenen genoemd) in de regio Waterberg in Limpopo (Foto: OrganoGroup)

Dankzij kleinere kisten worden de pompoenen slecht één keer gehanteerd 
OrganoGroup maakt gebruik van een nieuw kistensysteem voor haar pompoenen (de enige soort uit de komkommerfamilie die het bedrijf dit seizoen teelt), waarbij in plaats van twee grote kisten drie kleinere gestapelde kisten worden gebruikt. Volgens Roos komt dit de kwaliteit van de pompoenen ten goede.

"De pompoenen worden direct na de oogst op het veld in deze kisten geplaatst, en vervolgens naar het pakstation gebracht waar ze worden gelost. Dit betekent dat de pompoenen slechts één keer worden gehanteerd," voegt Roos eraan toe.  

De eerste containers met Kuri-pompoenen werden vanuit de haven van Kaapstad verladen. De volgende zullen waarschijnlijk vanuit de haven van Durban vertrekken, waardoor de transittijd naar Europa een week langer duurt dan bij vertrek vanuit Kaapstad.


Durban is kosteneffectiever voor het bedrijf, dat in het midden van Limpopo is gevestigd. Desondanks is de kortere reistijd vanuit Kaapstad ook een geruststellend idee.

Zoete aardappelen
Het bedrijf is bijna klaar met het planten van biologische zoete aardappelen van het lokale, witvlezige ras Blesbok, dat bestemd is voor retailers in eigen land. Het ras Beauregard wordt geteeld voor de export naar Europa en het VK. 

"Bij de export van bulkproducten, zoals zoete aardappelen, staat efficiëntie in alle aspecten voorop, van de oogstopbrengsten tot alle overige zaken die noodzakelijk zijn om onze doelstellingen te behalen."

Een veld beplant met biologische zoete aardappelen. Het ras Blesbok is bestemd voor de lokale markt, het ras Beauregard voor exportmarkten. 

Hij vertelt dat de logistieke efficiëntie van de export van bulkproducten een aspect is dat nauwlettend door het bedrijf in de gaten worden gehouden. Vooralsnog verlaadt het bedrijf haar zoete aardappelen nog altijd in dozen van 6 kilo. 

Biologische appelen van goede kwaliteit
Het bedrijf teelt uitsluitend de Afri-rassen van de Agricultural Research Council (rechts). Deze vroege appelrassen verschijnen nog voor Royal Gala op de markt.  

Het appelseizoen is erg goed verlopen. Na de Kerst zakte de vraag naar appelen wel wat in, maar deze zal deze week naar verwachting weer aantrekken. 

De late vorst eind augustus en begin september die de voorbije jaren een verwoestend effect had op de appelbloesems, bleef dit voorjaar uit. 

Het bedrijf neemt echter geen risico wanneer er een koufront in aantocht is en is de hele nacht in haar boomgaarden bezig om de luchtcirculatie op peil te houden om zo vorstschade aan de oogst te voorkomen. "De kleuring en kwaliteit van de appelen is beter dan andere jaren en dit is mede te danken aan de koude winter."

Voor meer informatie: 
Paul Roos
OrganoGroup
Tel: +27 78 149 8727
ontvangs@proplum.co.za
organo-group.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven