'Belangrijk om bij het geven van voedingsadviezen rekening te houden met ecologische duurzaamheid'

Gezondheidswetenschapper Alessandra Grasso deed onderzoek naar de milieu-impact van gezondheidsgerichte voedingsadvisering. Grasso, die op 11 januari promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien dat een verschuiving naar een gezonder voedingspatroon niet noodzakelijk de ecologische duurzaamheid van het voedingspatroon verbetert. Het is daarom belangrijk om bij het geven van voedingsadviezen rekening te houden met ecologische duurzaamheid.

Voedingsbehoeften en gezondheidsoverwegingen
De huidige Westerse voedingspatronen zijn een belangrijke oorzaak van voedingsgerelateerde chronische ziekten en aantasting van het milieu. Naarmate het bewijs voor een gezonder en milieuvriendelijker voeding groeit, is er geen pasklare oplossing voor iedereen. Er is meer informatie nodig over de verschillende voedingsbehoeften en gezondheidsoverwegingen van specifieke subpopulaties. Uit het onderzoek van Grasso wordt duidelijk dat consumptie van aanbevolen producten zoals groenten, fruit en granen kan leiden tot een netto toename van de milieu-impact van de voeding als de vleesconsumptie niet wordt verminderd. Verder keek Grasso naar de gevolgen voor het milieu van een toenemende eiwitinname bij oudere volwassenen, aangezien een verhoging van de aanbevolen hoeveelheid eiwitinname wordt gesuggereerd om de spiermassa en -functie in deze populatie te verbeteren. Het blijkt dat de focus op het verhogen van de totale eiwitinname bij ouderen leidt tot een toename van de milieu-impact vanwege de voorkeur voor dierlijke eiwitten.

Drijfveren van voedselkeuze
Toekomstig onderzoek is nodig om de milieu-impact van voedingsadviezen te beoordelen waarin rekening wordt gehouden met de milieu-impact van voedsel. Ook is een beter begrip van de drijfveren van voedselkeuze nodig om de bevolking beter te stimuleren gezonder en milieuvriendelijker te eten. Voedingsdeskundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de norm voor veranderingen in het voedingspatroon, maar ze moeten interdisciplinaire kennis ontwikkelen om het bredere voedselsysteem in overweging te nemen en hoe dit de voeding en de gezondheid van de bevolking en het milieu beïnvloedt.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven