Chefkoks vragen aandacht voor vruchtbare bodem

Vandaag, de eerste dag van de winter, vragen 21 chefkoks, die werken met lokale, duurzame producten, aandacht voor een gezonde bodem. Deze koks weten als geen ander, dat een gerecht niet in de keuken of de winkel begint. Een goed gerecht begint bij de boer, in de grond. Een gezonde bodem vol leven levert ingrediënten die voedzaam zijn, de basis vormen voor een gezonde planeet en bovendien barsten van smaak.

"De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelf-herstellend vermogen van onze planeet", stelt Aardpeer. "We vergiftigen de bodem en putten haar uit. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons." TV-kok Nadia Zerouali: “Zonder een gezonde bodem is er geen gezonde voeding. En zonder gezonde voeding geen gezonde mensen. We moeten nu in actie komen.” 

Vierde en laatste actie
Daarom luiden chefkoks de noodklok en delen een foto van ‘het nieuwe avondmaal”. Een tafel met een weelde aan dagverse producten van een gezonde bodem, als symbool voor de start van een nieuw tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Ze roepen Nederland en de politiek op om te werken aan een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties en om toegang tot betaalbare grond te verzekeren. Hierin staan zij niet alleen. Met deze vierde en laatste actie van Samen voor Grond is de cirkel rond. Ouders, grootouders, boeren en chefkoks hebben allen aandacht gevraagd voor een gezonde bodem. Het Samen voor Grond manifest wordt inmiddels gesteund door meer dan 450 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers.  

Overhandiging
Het manifest wordt vanmiddag overhandigd aan politicus Tjeerd de Groot tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger waar bodem- en voedsel verbeteraars van nu - waaronder boer Joost van Schie, kok Nadia Zerouali en klimaatambassadeur Laura de Vries -  zich verenigen in een gesprek over de nodige veranderingen voor een vitaal, gezond en betaalbaar voedselsysteem.  

Klik hier voor meer informatie over het manifest. Op 21 december om 16.00 uur is de overhandiging van dit manifest via de livecast te volgen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.