Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Ruitenbeek:

"Tegenstrijdige keuzes voor de landbouw in het regeerakkoord"

Bert van Ruitenbeek stuurde het volgende statement in over het regeerakkoord: "Het is logisch dat een regeerakkoord compromissen bevat. Maar als je voor een landbouw kiest met mooie woorden over grondgebondenheid, kunstmest vervangen door organische bemesting; vermindering stikstof door uitkoop bij vooral intensieve veehouderijbedrijven; naleving richtlijnen voor waterkwaliteit, dan zou het logisch zijn om ook de Europese Farm to Fork strategie te omarmen en voluit te kiezen voor meer biologische landbouw. Daar staat geen woord over geschreven. Nu voelt het als een beleid om met heel veel geld een rem proberen te zetten op wat niet meer kan en mag, maar tegelijk de kans te laten liggen om in te zetten op toekomstbestendige biologische landbouw waar veel Europese landen wel op inzetten. Dus ook een rem op een nieuw verdienmodel voor boeren. Het is remmen zonder gas te geven op wat je wel moet willen."

"Deze hybride houding vertaalt zich ook in de voorgenomen lobby voor nieuwe GMO technieken als Crispr cas zoals in het regeerakkoord staat. Past dat bij een dienstbare overheid voor burgers zoals ze zichzelf nu willen profileren? Of is dit gewoon capitulatie vanuit de lobby van de industrie om vol in te zetten op technologie, zodat we bij ziekten en plagen nog steeds denken niet te hoeven luisteren naar de signalen uit de natuur, maar knutselend met genen door te kunnen gaan met monoculturen. Terwijl we alleen via het vergroten van de biodiversiteit en de versterking van het bodemleven de natuurlijke veerkracht van onze landbouw daadwerkelijk kunnen versterken en weerbarder kunnen maken bij weersextremen. Gelukkig hebben onze Oosterburen een 'groene' landbouwminister en houdt Europa haar kritische houding ten opzichte van genetische manipulatie (met nu steeds meer verbloemende namen hiervoor) overeind."

"Er komt met dit nieuwe kabinet heel veel geld beschikbaar om het oude model met een vastgelopen landbouwsysteem af te breken, laten we ons geluid en lobbykracht inzetten om dit tegelijk te transformeren naar een daadwerkelijk toekomstbestendige, levende landbouwcultuur."

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

Voor meer informatie: bert@stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum: