Skal vraagt varkenshouders troggen of feeders voorafgaand aan de inspectie op te meten

In de nieuwe EU Bio verordening is opgenomen dat een trog of feeder waarin een varken niet kan liggen, moet worden afgetrokken van de beschikbare binnenruimte van het hok (Wettekst: EU-verordening 2020/464 Bijlage I, deel III: binnen en buitenruimten). Om de inspectietijd bij varkenshouders te beperken wordt hen gevraagd om voorafgaand aan de inspectie alle verschillende type troggen en voerbakken die op het bedrijf worden gebruikt, op te meten. De Skal inspecteur zal deze meting op basis van een steekproef verifiëren.

Wanneer moet een voerbak worden opgemeten en van de binnenruimte worden afgetrokken?
Voerbakken/troggen die aan de volgende kenmerken voldoen moeten worden opgemeten en van de binnenruimte worden afgetrokken:

  • Een voerbak/trog waar een varken niet in kan liggen - Een voerbak die niet groot genoeg is of obstructies bevat die het varken verhinderen om in de trog/voerbak te gaan liggen.
  • De voerbak/trog is een permanent, vast onderdeel van de stalinrichting - Tijdelijke, losse voerbakken (bijv. bakken met biggenkorrel rondom het spenen) hoeven niet van de binnenruimte te worden afgetrokken.
     

Verhoogde troggen in voerligboxen
Bij huisvesting in voerligboxen (bijvoorbeeld in de dekstal) kan de oppervlakte onder de trog wel bij de binnenruimte worden meegerekend, mits de onderkant van de trog zich minimaal 20 cm boven de vloer bevindt en de varkens ongehinderd met de kop onder de trog kunnen liggen. Dit is conform de werkwijze van de NVWA.

Let op: Deze uitzondering geldt alleen bij voerligboxen, omdat het varken in een voerligbox altijd met de kop onder de trog gaat liggen. In alle andere situaties wordt de ruimte onder een verhoogde trog niet meegerekend bij de binnenruimte.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.