LTO: "Goede moties aangenomen bij LNV-begroting"

De grote beleidskeuzes worden aan de formatietafel genomen, maar LTO Nederland is positief over de 'goede moties' die bij de LNV-begroting werden aangenomen gisteren. Dat deelt de belangenbehartiger in een bericht op de eigen website. Ook is het belangrijk dat enkele moties die de landbouw schade konden berokkenen verworpen zijn.

LTO bepleit al langer: stel doelen in plaats van middelvoorschriften. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich nu ook uitgesproken voor deze omslag. Zowel moties van de SGP als BBB zijn hiervoor aangenomen. Ook zijn moties aangenomen voor realtime metingen bij stallen en het wettelijk borgen hiervan. Monitoring bij de stallen is een belangrijk onderdeel van de stikstofversnellingsaanpak Duurzaam Evenwicht en de aangenomen voorstellen zijn een goede eerste stap. De regering wordt op initiatief van de VVD en CDA opgeroepen om provincies maximaal te ondersteunen bij de rechtszaken rondom de emissiearme stallen. LTO heeft de overheid hierbij nadrukkelijk opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen. Vanuit de Tweede Kamer is hier nu een politieke steuntje voor in de rug gekomen. (Stal)innovaties zijn een belangrijke route uit de stikstofcrisis, die juridisch beschermd moet worden.

Van mestbeleid naar bodembeheer
Op initiatief van de coalitiepartijen is een motie aangenomen om het mestbeleid te herzien, waarbij de bodem centraal staat. LTO pleit al langer voor deze omslag. De volgende minister van LNV zal in de zomer van 2022 de eerste resultaten hiervoor moeten opleveren. Daarnaast is voor het 7e APN ook een belangrijk voorstel aangenomen over het toevoegen van een fosfaatvrijstelling van 50% voor bodemverbeteraars.

Pacht
Zorg voor een goede bodem was één van de thema’s bij de LNV begrotingsbehandeling. Éénjarige pacht, wat op de Rijksgronden nog veelvuldig voorkomt, is vaak niet bevorderlijk voor duurzame bedrijfsvoering. Juist de overheid moet met het Rijksvastgoedbedrijf het goede voorbeeld geven. Met het aannemen van de motie Grinwis is een duidelijk signaal gekomen dat de politiek af wil van deze korte pachtcontracten. Niet alleen omdat het onzekerheid geeft bij de boer. Inzetten op langjarige pacht zorgt er ook voor dat boeren kunnen investeren in een goede bodem.

En verder
Met de aangenomen motie Bisschop is de sector verzekerd van cofinanciering bij het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming. De vergaande moties van de PvdD om de landbouw verder aan banden te leggen zijn allemaal verworpen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.