Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob van den Berg, Meesters van De Halm:

"Wij kiezen voor het lekkerste van dichtbij"

"Wat ons uniek maakt is dat wij zo veel mogelijk Nederlandse granen verwerken in onze producten", zegt Rob van den Berg van graanpletterij De Halm uit Heeswijk-Dinther. "Niet uit chauvinisme hoor. Maar hoe biologisch is het als je het van ver weg haalt?"

Rob van den Berg nam in 1993 met zijn vader graanpletterij De Halm over van oprichter Harry van Grinsven. Van Grinsven, die het bedrijf in 1977 begon, was een pionier in biologische voeding. "Harry werkte bij een groot foodlab", vertelt Rob. "Maar hij vond dat onze voeding te ver van de natuur af was komen te staan. Weten mensen nog waar hun eten vandaan komt? Hoe het geteeld en gemaakt wordt?" Een bijeenkomst van De Kleine Aarde zette Van Grinsven op het spoor van bio. "En hij dacht: ik begin bij de basis van voeding," aldus Rob. "En dat zijn granen."

Duurzamer
Sindsdien werkt De Halm volledig biologisch bij het maken van zijn ontbijtgranen. Hun graan kopen ze via de biologische graanpool vaak van boeren die het als rustgewas gebruiken. Rob legt uit: "Een rustgewas levert op korte termijn financieel misschien minder op, maar zorgt op langere termijn voor een gezonde bodem. Verder produceren we op groene stroom en hergebruiken we restwarmte uit het productieproces. En reststromen krijgen een tweede leven als voer voor dieren, of als grondstof voor biogasinstallaties."

Uit de buurt
En De Halm haalt zijn granen dus zo veel mogelijk uit de buurt. Rob: "Dat is weliswaar duurder dan granen uit bijvoorbeeld Oost-Europa. Maar het is wel veel duurzamer dan wanneer je het hierheen laat komen met vervuilende vrachtwagens en schepen. Wij kiezen voor het lekkerste van dichtbij!"

Bovendien steun je met een biologische werkwijze de biodiversiteit in Nederland. "Toen wij het bedrijf overnamen in de jaren negentig zag je in Brabant niets dan mais", herinnert Rob zich. "Doordat biologische boeren aan een opmars bezig zijn wordt ook de biodiversiteit in Nederland gesteund. Meer verschillende flora en fauna. Er is veel meer variatie."

Voor meer informatie:
Meesters van De Halm
[email protected]
www.meestersvandehalm.nl

EKO Keurmerk
[email protected]

www.eko-keurmerk.nl

Publicatiedatum: