Zwitsers gebied Valposchiavo op weg naar 100 procent biologische landbouw

Terwijl in Zwitserland 15 procent en in het oostelijke kanton Graubünden bijna 60 procent van de landbouw biologisch is, is dat in het gebied Valposchiavo 95 procent. Het doel is om daar 100 procent van te maken. De Nederlandse ambassadeur in Zwitserland Hedda Samson en landbouwraad Peter Vermeij bezochten het project dat '100% (bio) Valposchiavo' heet. Het gaat om een een gebied met iets minder dan 5.000 inwoners dat zich uitstrekt over een lengte van slechts 25 kilometer, van meer dan 2.000 meter bij de Berninapas tot 500 meter bij de grens met het Italiaanse Valtellina. 

 

16 miljoen voor 11 innoverende bedrijven
Met het "100% (bio) Valposchiavo"-project is een totale investering van CHF 16 miljoen gemoeid. Van de 10 miljoen frank die voor steun in aanmerking komt, draagt het kanton Graubünden 3,4 miljoen frank bij en de Bondsstaat 4,3 miljoen frank. De financiering maakt deel uit van regionale ontwikkelingsprojecten.

Naast de oprichting van een digitaal platform voor het beheer van de marketing en distributie van "b2b"-producten ("business to business"), omvat het project de uitvoering van 11 deelprojecten over een periode van zes jaar, tussen 2020 en 2025. De biologische bedrijfsinitiatieven, om er maar enkele te noemen, gaan van de oprichting van een nieuw verwerkingscentrum voor fruit en bessen tot een drooginstallatie voor kruiden, van de uitbreiding van een biologische slagerij tot de oprichting van een verzamelpunt voor granen, van de ontwikkeling van een biologische eierproductie tot de bouw van een boerderijzuivelfabriek.

De Nederlandse delegatie bracht na de presentatie een bezoek aan kruidenkwekerij Reto Raselli, in Le Prese (GR), en aan Macelleria Branchi in Brusio (GR), een klein bedrijf dat zich toelegt op de biologische productie van vlees, vleeswaren en worsten.

Bron: swissinfo.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven