ABN AMRO:

"Foodverwerkers met dunne marges kunnen serieus in de problemen komen"

De komende periode staan voedselproducerende sectoren voor veel uitdagingen. De hogere energieprijzen, gestegen grondstofkosten en het tekort aan personeel zijn problemen die nu spelen en tot ver in volgend jaar gevolgen zullen hebben voor de bedrijfsvoering en de toch al dunne marges van ondernemers, schrijven analisten van ABN AMRO.

De bank zet de sectoren in volgorde van kwetsbaarheid. Na de meelindustrie en aardappelproducenten volgt de groente- en fruitverwerkende industrie. Eerder concludeerde de bank al dat de glastuinbouw de meest kwetsbare branche voor hogere energiekosten is. 

Kosten energie % winst Kosten energie % omzet Kosten energieverbruik (x mln euro)
Meelindustrie 72 3,7 98
Aardappelproductenindustrie 57 2,7 87
Groente-, fruitverwerkende industrie 53 2,1 125
Visverwerkende industrie 42 1 10
Vleesverwerkende industrie 40 1,2 38
Zuivelindustrie 33 1,2 174
Slachterijen en vleeswarenindustrie 33 0,8 94
Spijsoliën- en -vettenindustrie e.d. 31 1,5 59
Brood- en deegwarenindustrie 24 2,1 112
Bierbrouwerijen 16 1,2 39
Cacao- en chocoladewerkindustrie 5 1 47
Groothandel in voedingsmiddelen 3 0,2 193
Groothandel in dranken 0 0,1 6

Tabel: ABN AMRO


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter Instagram

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven