Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hartverwarmend dat ook zoveel jonge boeren en Warmonderhof-studenten aanwezig waren"

Bio-branche laat van zich horen tijdens Klimaatmars

Tholen - Ruim 40.000 mensen demonstreerden zaterdag 6 november in Amsterdam voor rechtvaardig klimaatbeleid. De Klimaatmars doet een dringende oproep aan de politiek om de klimaatcrisis aan te pakken en daar ambitieuze afspraken over te maken bij de VN klimaattop in Glasgow. Ook de biologische sector was goed vertegenwoordigd. Hun boodschap was: biologisch(-dynamische) en agro-ecologische boeren spelen een essentiële rol om klimaatverandering tegen te gaan. We verzamelden wat reacties van de deelnemers uit de bio-branche. 

Michaël Wilde, directeur van Bionext, was zaterdag aanwezig bij de Klimaatmars en reageert als volgt: "Het was ontzettend mooi dat er zo veel mensen namens de biologische sector afgelopen zaterdag meeliepen. Er was een geweldige sfeer en samen met onze vrienden van de agro-ecologische sector, Stichting Demeter, CSA netwerk, Herenboeren, Caring farmers, Stichting Eko, Toekomstboeren en nog vele andere mooie organisaties lieten wij van ons horen… de boodschap: je kan heerlijk, gezond voedsel produceren en tegelijkertijd het water schoon houden, de natuur beschermen, de bodem rijk houden en het klimaat besparen."

Bert van Ruitenbeek, Ronald van Marlen en Michaël Wilde.

Veel jonge boeren aanwezig
Ook Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, was van de partij. Hij was onder meer onder de indruk van het feit dat er ook zoveel jonge boeren en Warmonderhof-studenten aan de Klimaatmars deelnamen: "Een levende landbouwcultuur kan en moet aan de basis staan van de transitie die we nodig hebben om de klimaatproblemen het hoofd te bieden. Helaas wordt dat nog door te weinig mensen gezien. Puur op technologie gebaseerde aanpassingen zijn ontoereikend. Het gaat om een fundamentele verbinding vanuit het hart met onze bodems, de planten en dieren, het landschap, ons voedsel. Daarom is een sterke zichtbaarheid en betrokkenheid van boeren en tuinders die hier invulling aangeven heel belangrijk. Hartverwarmend vond ik het dat vooral ook zoveel jonge boeren en studenten van de Warmonderhof aanwezig waren bij de Klimaatmars om deze boodschap uit te dragen."

Foto rechtsboven: Bert gehuld in Demeter vlag met Maria Inckmann van Gaalen, voorzitter van de BD Vereniging op de trekker op de Dam.

Ook Henk Smit van Bakkerij Driekant in Zutphen liep mee. Henk: "Ik liep mee namens alle biologische bakkers die iets bij willen bijdragen aan een betere schonere en eerlijke toekomst. Ik hield het heel dicht bij mezelf. Bakkers kunnen hun steentje bijdragen terwijl ze gewoon in hun bakkerij aan het werk zijn. En de klanten kunnen kiezen voor biologische brood voor een schone toekomst voor onze kleinkinderen."

Jan Groen spreekt op LinkedIn na zijn deelname aan de Klimaatmars over een indrukwekkende dag. ook is hij vol lof over de positieve sfeer. "Niks geen ongeregeldheden, gewoon ons gezonde boerenverstand gebruikend en etalerend", aldus Jan op LinkedIn.

Desgevraagd vertelde hij nog wat meer over zijn ervaringen van afgelopen zaterdag: "De straat op gaan en demonstreren voor een beter klimaat en ons daarmee inzetten voor een volhoudbare wereld levert zeker ook mooie 'biologische' energie en vruchten op. Namens BioNederland, de vereniging voor biologische handel en verwerking, liepen bestuurders Paul van Schijndel en ik mee met de Klimaatmars. Indrukwekkend om met ruim 40.000 klimaatmedestanders de Amsterdamse Dam en omliggende straten te vullen en daarmee Climate Change en alle gevolgen daaromtrent nog eens extra te duiden en onder de aandacht te brengen. Samen met een brede boeren coalitie achterban, waaronder biologisch-dynamische-, biologische- en agro-ecologische boeren hebben wij als gehele keten biologisch als onderdeel van de oplossing(en) op de kaart gezet en vertegenwoordigd. Verdiepen, verbreden en verbinden oogst ook haar succes tijdens de Klimaatmars!"

Jan Groen (Green Organics en BioNederland), Peter Lamet (BD-Totaal), Michaël Wilde (directeur Bionext) en Grietje Raaphorst (Nordic Maize breeding). 

Bio-fruit uitgedeeld
Merle Koomans van den Dries geeft op LinkedIn aan trots te zijn op de collega's van Odin foodcoop die meeliepen met de Klimaatmars. Collega's van de Odin-winkel in het Westerpark deelden bio-fruit uit aan de deelnemers. "Trots op de collega's van onze winkel in Westerpark die biologisch fruit uitdeelden aan deelnemers. Maar ook trots op alle collega's die dagelijks, dus ook gisteren, aan het werk zijn om zoveel mogelijk mensen van gezonde biologische boodschappen te voorzien. Trots op de telers die ons leveren, de klanten en leden die boodschappen doen. Met elkaar, van boer tot klant, kunnen we een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld voor nu en straks. Is het genoeg om het schip te keren? Nee, maar dat is wat mij betreft geen reden om niet te beginnen met de oplossingen die voor je neus liggen!"

Het Voedsel Anders Netwerk NL plaatste deze foto:

Ook een deel van het Lovechock-team nam deel:

Reactie vanuit Klimaatcrisis Coalitie
In het officiële persbericht op de website van de Klimaatmars 2021 zegt Ikram Cakir van Oxfam Novib en woordvoerder van de Kimaatcrisis Coalitie (organisator van de Klimaatmars), het volgende: "Vandaag hebben we gezien hoe breed de steun is voor daadkracht als het gaat om de klimaatcrisis. Van jongeren tot grootouders, van zorgmedewerkers tot wetenschappers en religieuze groepen: iedereen voelt de urgentie. We kunnen niet nog een paar jaar aanmodderen, het moet nú gebeuren."

Michaël stuurde deze foto in van de wagen waarop personages van Premier Mark Rutte en een CEO van een multinational samen de aarde roosterden.

De demonstratie startte op de Dam met een korte opening door de Amsterdamse rapper Benjamin Fro en speeches van actrices Marjolein Keuning en Anniek Pheifer. Marjolein, die een studie volgt op Warmonderhof, noemde in haar speech de biologische landbouw als mede oplossing voor het klimaatprobleem, aangezien de landbouw voor 25% aan de opwarming bijdraagt. Biologische landbouw is volgens haar de 'soillution', de bio-landbouw zorgt onder andere juist voor het opslaan van CO2 in de bodem met vanggewassen, gebruikt geen kunstmest (veel uitstoot bij productie) helpt mee aan herstel van biodiversiteit door geen gif te gebruiken.

Anniek richtte zich in een vurig betoog op de jonge generaties die het meest de dupe worden van politieke keuzes waar ze geen invloed op hebben gehad. Daarna liepen de deelnemers naar de eindmanifestatie in het Westerpark.

Drukte
De hoge opkomst zorgde ervoor dat toen de eerste deelnemers in het Westerpark aankwamen, het einde van de stoet nog op de Dam stond. De organisatie spreekt van een zeer succesvolle demonstratie. "Dat zoveel mensen vandaag naar Amsterdam zijn gekomen, ondanks de kou, ondanks Corona en ondanks werkzaamheden aan het spoor, laat zien dat de urgentie echt wordt gevoeld. Als er nu geen goede afspraken worden gemaakt in Glasgow en in Nederland, zal een groot deel van de aarde onleefbaar worden. Politici en multinationals gebruiken mooie woorden om te laten lijken alsof er voldoende actie ondernomen wordt. Deze week hebben we veel loze praatjes van Rutte gehoord. Maar we zien geen actie", zegt Cakir.

De mars werd afgesloten met een dringende oproep vanuit de Klimaatcrisis Coalitie om ook na de mars te blijven bouwen aan een grote, sterke en brede beweging om de verandering die nodig is af te dwingen. "Niet alleen voor klimaat, maar ook voor sociale rechtvaardigheid. Ze zijn innig met elkaar verbonden."

De Klimaatcrisis Coalitie
De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute en wordt gesteund door tientallen andere organisaties en groepen.

Voor meer informatie: www.klimaatmars2021.nl