Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatburgemeester Bertus Buizer vraagt aandacht voor boslandbouw in Kameroen

Tholen - Tijdens de klimaattop in Glasgow hebben ruim honderd wereldleiders toegezegd dat er voor 2030 een einde moet komen aan ontbossing. Het kappen van bomen heeft grote gevolgen voor het klimaat. Een van de landen waar ontbossing een groot thema is, is Kameroen. Het Wereld Natuur Fonds zette Kameroen op de elfde plaats in een lijst van vierentwintig gebieden in de wereld waar de meest ingrijpende ontbossing plaatsvindt.

"De regen in Afrika valt tegenwoordig meer dan voorheen in korte tijd en heftig," vertelt Bertus Buizer. "Daardoor heeft het regenwater geen tijd om goed in de bodem door te dringen. Maar het gebeurt ook dat de hevige regenval waar bomen gekapt zijn voor woningen of landbouw de bodem instabiel maakt, waardoor aardverschuivingen plaatsvinden, met desastreuze gevolgen, zoals in oktober 2019 in de hooglanden in het westen van Kameroen. Toen ik in Kameroen werkte, heeft het me al verbaasd dat er zoveel houtexport is en dat er zoveel gekapt wordt. Boslandbouw (Agroforestry) kan in Kameroen de bodem en duurzame voedselvoorziening een flinke boost geven en levens sparen."

Foto: Bertus Buizer, de eerste Klimaatburgemeester van de gemeente Leeuwarden. Fotocredit: Rogier Droogsma

Doneeractie
Bertus is de eerste klimaatburgemeester van de gemeente Leeuwarden in het kader van de eerste jaarlijkse Nationale Klimaatweek, een project van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat parallel loopt met de Klimaattop in Glasgow (COP26). Die gelegenheid grijpt hij aan om aandacht te vragen voor boslandbouw in Kameroen. Er is een doneeractie opgestart zodat Paula Noubissie, een universitair student uit Kameroen haar master aan Wageningen University & Research kan doen en daarmee haar kennis over boslandbouw kan uitbreiden. "Er zijn in Kameroen wel voorbeelden van boslandbouw, maar het zou goed zijn voor de duurzame ontwikkeling ervan als deze manier van landbouw wetenschappelijk wordt ondersteund. Dan heb je een grotere kans op een succesvolle implementatie en dat boeren er goed aan kunnen verdienen."  

Broodnodig
Paula wordt gesteund door drie Nederlandse stichtingen: Stichting Steun Kansarmen in Kameroen (SSKK) en de Stichting Duurzame Landbouw en Energie in Kameroen (SDLEK) met steun van de Sustainable Food Supply Foundation (SFSF). "Volgens hen is het broodnodig dat jonge, veelbelovende academici zoals Paula in Kameroen zich daar inzetten voor boslandbouw", zegt Bertus. "De insteek is om in te zetten op een ecologisch verantwoorde landbouw zoals biologisch. Die sluit ook het meest aan bij hoe de overwegend kleinschalige boeren (v/m) in Kameroen werken."

Voor meer informatie over deze actie: www.sustainablefoodsupply.org/doneer