Bas Antonissen, beter bekend als Boer Bas, runt samen met zijn vader en moeder een biologische varkensboerderij aan de Bernhardstraat in Rucphen. Enkele jaren geleden kwam Bas, samen met zijn ouders, voor een dilemma te staan. Gaan we uitbreiden? Of gaan we iets anders doen? Bas koos voor het laatste en plukt daar nu de vruchten van. In het item 'Aan de keukentafel met' van de Roosendaalse Bode ging Remko Vermunt in gesprek met Bas.
Bas Antonissen. Foto: Remko Vermunt
Bas, kan je uitleggen wat destijds het dilemma was?
"Ja, mijn vader had een varkensboerderij van 150 zeugen en zo’n 1000 vleesvarkens. Toen kwamen er nieuwe regels, waarbij boeren verplicht werden om 45 procent van hun ammoniakuitstoot te reduceren. Dat kan op twee manieren: of je gaat 45 procent minder varkens houden óf je gaat luchtwassers installeren. Die halen tot 85 procent van de ammoniak uit de lucht, maar dat is wel een flinke investering. Omdat de luchtwassers veel meer reductie opleverden dan verplicht was, kregen boeren de kans om extra varkens te nemen. We hadden dan ook een plan liggen voor 700 zeugen. Dat zou betekenen dat we ieder jaar 18.000 biggen zouden hebben."
Klik hier om het volledige artikel uit de Roosendaalse Bode te lezen.
Bron: Roosendaalse Bode