Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GroenLinks en BBB stellen voor dat het Rijk meer biologische producten gaat afnemen

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet en Kamerlid voor BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas dienden donderdag een motie in om te onderzoeken of het Rijk meer biologische producten van Nederlandse boeren en tuinders kan afnemen. De motie werd ingediend met het oog op de Europese doelstelling van 25 procent biologische landbouw in 2050. Nu is dat aandeel in Nederland nog 4 procent.

In de motie wordt de regering verzocht om onder meer te kijken naar de aanbestedingseisen. "De boeren willen best biologisch worden, maar hebben een gebrek aan afzet. Hoe mooi zou het zijn als het Rijk, dat toch ook een grote inkoper is van voedsel, in haar aanbestedingen zou opnemen dat het biologische producten moeten zijn?", vroeg Laura Bromet onlangs tijdens de de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

"Voor de catering van de Rijksopverheid geldt dat de inkoop gericht is op duurzaamheidskenmerken voor milieu, dierenwelzijn en mens en werkomstandigheden, en niet specifiek op biologische producten", luidde het antwoord van minister Olongren. "Minimaal 50% procent van de voedingsproducten die de cateraars leveren dienen te voldoen aan strenge eisen die verder gaan dan wat gangbaar is in de betreffende branche. Dit kunnen biologische producten zijn, maar de Rijksoverheid kiest dus voor een bredere benadering dan de gevraagde focus op biologisch."