Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tijd om vast te stellen hoe hanen onderling verschillen in smaak"

DID-IT organiseert hanenproeverij

Zondag 10 oktober werd er bij DID-IT een proeverij georganiseerd met genodigden om van 5 hanen, van authentieke biologische kippenrassen, te proeven welke de beste smaak kwaliteit heeft voor vlees. Een ras wat geschikt is voor de verdere ontwikkeling van de biologische dubbeldoel kip.

Poppe Braam van DID-IT en Yvonne Sturm van de GeluksVogel hebben samen met enkele biologische pluimveehouders het initiatief genomen om na te denken over diverse kippen rassen voor de ideale dubbeldoelkip. Dat wil zeggen, de biologische hanen groeien op voor het vlees en de biologische hennen voor de leg. "De huidige kippenrassen zijn te veel gefokt in de richting van ofwel eierproductie, waarbij de haantjes worden vergast, ofwel in de richting van vleesproductie waarbij in 6 weken een zo groot mogelijke hoeveelheid vlees wordt gekweekt. Deze dieren leven zo kort dat het geslacht niet uitmaakt en worden ook wel plofkip genoemd. Eigenlijk zouden we dus op zoek moeten gaan naar een kip die ergens tussen die twee uitersten in zit. Die is er nu niet en bovendien bestaat de haan als product helemaal niet. Tijd dus om eens vast te stellen hoe hanen, eigenlijk onderling verschillen in smaak", zo licht Poppe toe. 

Om 15:00 uur opende Poppe de bijeenkomst met meer dan 20 genodigden in de ontvangstruimte van de boerderij. Daarna vertelde Hans Meyer over de zoektocht naar de dubbeldoelkip door het kruisen van oude rassen en het ontstaan van kippen met een brede genetische basis.

Poppe aan het woord (geheel links). 

Dit begon in de jaren tachtig op Warmonderhof met een samenwerking van Hans en wijlen Andreas Wijgmans van de BD Vereniging. De kippen zijn genoemd naar het landhuis Hagheweyde op de Warmonderhof waar het ras is ontwikkeld. De fokdoelstellingen voor de hennen en de hanen waren gezondheid, vitaliteit en het behoud van de oorspronkelijke leefstijl en ritme van de kip met een fijn buitenleven en een meerjarige leg. GeluksVogel zoekt biologische kippen, hennen en hanen, van biologische ouders die aan deze doelstellingen voldoen. Ondertussen had Felice, de vaste kok, 5 hanen gebraden met als enig ingrediƫnt olijfolie.

Iedereen had een formulier om de geur/kleur/textuur/smaak beoordelingen in te vullen en de proeverij kon beginnen.
Daarna was er een rondleiding op de boerderij op de Voorthuizerweg waar Poppe uitleg gaf over de diverse projecten zoals mobiele kippenstal gecombineerd met fruitbomen, bijen en zonnepanelen.

Ondertussen waren de ingevulde formulieren gesorteerd en de punten opgeteld. De verschillen waren klein. Als beste kwam de Lohman brown classic uit de bus, meteen gevolgd door de Friese krielkip. Als derde de Les Bleus/White rock kruising. De Hagheweyder werd vierde en de Vredelinger eindigde als laatste, maar de puntenwaardering scheelde bij alle hanen maar weinig. Het geheel werd afgesloten met een bijzondere maaltijd a la Felice Cicoria.

De Geluksvogel zal de ontwikkeling van een dubbeldoel kip voor de biologische sector verder blijven steunen.

Voor meer informatie:
www.geluksvogel.bio en www.diditorganic.nl 

Publicatiedatum: