Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groningse energiecoöperatie in actie tijdens The Climate Miles

Dakspotters op zoek naar Gelderse daken om in het zonnetje te zetten

Van 6 t/m 29 oktober loopt een team Dakspotters mee tijdens The Climate Miles: de wandeltocht die Urgenda onderneemt vanuit Groningen naar de internationale klimaattop in Glasgow. De Dakspotters van Zon Op Alle Daken wandelen op zaterdag 16 oktober van door Gelderland en brengen in verschillende gemeenten onderweg in beeld hoeveel daken leeg zijn, die geschikt zijn voor zonnepanelen.

In de gemeente Voorst hebben de Dakspotters vastgesteld dat er jaarlijks ca 133.000 MWh duurzame stroom opgewekt kan worden op daken in deze gemeente. Dat is een mooie basis voor gesprek met Wethouder Harjo Pinkster die meeloopt van Twello tot Teuge, want door meer dakoppervlak te benutten, voorkomen we dat er groene ruimte wordt gebruikt voor zonnepanelen. De Dakspotters hebben de 5 mooiste daken in de gemeente Voorst, waaronder het gemeentehuis, uitgezocht en brengen in beeld hoeveel zonnestroom er op deze daken opgewekt kan worden.

Opbrengst zonne-energie naar omwonenden
De energiecoöperatie Zon Op Alle Daken ontwikkelt grote dakoppervlakten. “Als coöperatie worden we samen eigenaar van de zonnepanelen op een dak in de buurt. De omwonenden profiteren hiervan,” vertelt Musetta Blaauw, Dakspotter van Zon Op Alle Daken. "De opbrengsten van de zonnepanelen komen rechtstreeks ten goede aan mensen die normaal gesproken niet kunnen investeren in zonnepanelen, zoals huurders die geen zonnepanelen mogen plaatsen of particulieren die onvoldoende financiële ruimte hebben om zelf panelen aan te schaffen. We richten ons specifiek op minimahuishoudens om hen te ondersteunen energiearmoede tegen te gaan. Zij ontvangen de opbrengsten van de door Zon Op Alle Daken opgewekte stroom."

“Elke dakeigenaar heeft twee opties,” aldus Blaauw. “Niets doen voor het klimaat is inmiddels geen optie meer. Dus wat overblijft is ofwel zelf investeren ofwel het dak beschikbaar stellen aan een buurtcollectief. Voor beide opties staan partijen klaar die de dakeigenaar hierbij kunnen ontzorgen. Elke dakeigenaar die aan de slag wil, mag zich melden via www.dakexpeditie.nl. Het is een fantastische kans voor dakeigenaren die zelf geen zonnepanelen willen plaatsen. Door hun dak ter beschikking te stellen hebben ze geen kosten, maar wel een dak vol zonnepanelen én blije omwonenden.”

De methode van Zon Op Alle Daken is nadrukkelijk bedoeld om opbrengsten van de zonnestroom in te zetten voor andere maatschappelijke doelen, zoals ondersteunen van (sport)verenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties, verlichten van energiearmoede in kwetsbare huishoudens, of het beschikbaar maken van voorzieningen in buurten waar gemeenten geen financiële middelen voor beschikbaar hebben. De basis van de methode van Zon Op Alle Daken ligt bij de Subsidieregeling Collectieve Energieopwekking (SCE) in combinatie met financiering door crowdfunding en energiefondsen.

Voor meer informatie: www.zonopalledaken.nl

Publicatiedatum: