Diverse organisaties tekenen bezwaar tegen vrijstelling voor nieuwe genoomtechnieken

Met de publicatie van haar werkdocument over 'nieuwe genoomtechnieken' heeft de Europese Commissie het debat over genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) opnieuw geopend. Diverse organisaties willen voorkomen dat nieuwe technieken worden vrijgesteld van de EU-verordeningen inzake GGO's. Zij tekenen bezwaar aan.

"Om de uitdagingen in verband met de klimaatverandering aan te pakken, tonen de biologische en de biodynamische landbouw aan dat er duurzame oplossingen bestaan. De EU moet deze verder bevorderen en ondersteunen, in plaats van technische oplossingen met GGO's te promoten", aldus het bezwaar.

Eerder zei Michaël Wilde, directeur van Bionext: "Door nu in te zetten op deze nieuwe vorm van gentech komt de rol van de biologische landbouw in de Farm to Fork plannen onder druk te staan. Er is geen 'silver bullet' om het Europese landbouw en voedselsysteem te verduurzamen maar het gaat alleen lukken als wij de natuur er bij betrekken in plaats van deze te bestrijden zoals wij dat de afgelopen 80 jaar hebben gedaan." 

Traceerbaarheid
De organisaties die bezwaar tekenen pleiten ook voor GGO-etikettering. "Telers, detailhandelaars, consumenten of verwerkers moeten kunnen kiezen wat er op hun velden en borden komt. Om de keuzevrijheid van de consument en GGO-vrije leveringsketens te garanderen, zijn traceerbaarheid en GGO-etikettering van essentieel belang. Het is belangrijk dat alle GG-gewassen op hun gezondheids- en milieurisico's worden beoordeeld, als GGO's worden geëtiketteerd en in de hele toeleveringsketen traceerbaar zijn. Vooral om de in de strategie "van boer tot bord" aangekondigde 25% biologische landbouwgrond te bereiken, moeten telers, veredelaars, voedselproducenten, detailhandelaars en consumenten een manier hebben om deze te vermijden."

Tot en met 22 oktober 2021 worden bezwaren verzameld tegen het voorstel van Europa om nieuwe gentechnieken vrij te stellen van de bestaande Europese richtlijn 2001/18.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven