Met de toenemende belangstelling in de wijnbouwsector om milieuvriendelijke productiemethoden te vinden, werpt een nieuw rapport van de International Organisation of Vine and Wine (OIV) een licht op de evolutie van de biologische wijnbouw, die een stijgende trend is sinds het einde van de 20e eeuw. Deze ontwikkeling kan voor een groot deel worden verklaard door maatschappelijke vraagstukken, met name in verband met de gezondheid van de consument en de bescherming van het milieu.
Het rapport geeft een overzicht van de ontwikkeling en de herverdeling van het areaal gecertificeerde biologische wijngaarden waar wijndruiven, tafeldruiven en rozijnen worden geproduceerd, over de periode 2005 tot 2019.
Wereldwijde toename
Wereldwijd is er sprake van een sterke toename van het areaal biologische wijngaarden en een sterke tendens naar certificering.
Sinds het begin van de 21e eeuw is het tempo van de omschakeling van wijngaarden op biologische productie aanzienlijk gestegen. Over de gehele periode die voor dit verslag is geanalyseerd (2005-2019), is de gecertificeerde biologische wijngaardoppervlakte met gemiddeld 13% per jaar toegenomen, terwijl de "niet-biologische" wijngaardoppervlakte in dezelfde periode met gemiddeld 0,4% per jaar is afgenomen. Een van de factoren die dit intense groeitempo verklaren, is het feit dat gecertificeerde biologische wijnbouw nog een recent fenomeen is.
In 2019 waren in totaal 63 landen verspreid over alle continenten betrokken bij biologische wijnbouw en werd de gecertificeerde biologische wijngaardoppervlakte geschat op 454 kha, wat neerkomt op 6,2% van de totale wijngaardoppervlakte in de wereld.
Europa dominant
Spanje, Frankrijk en Italiƫ zijn samen goed voor 75% van de biologische wijngaarden in de totale wereldspreiding.
Wat het aandeel van de biologische wijngaarden in het totale wijnbouwareaal betreft, wordt de rangschikking gedomineerd door de Europese landen. Italiƫ besteedt 15% van zijn wijngaarden aan biologische wijnbouw, gevolgd door Frankrijk (14%) en Oostenrijk (14%). Het enige niet-Europese land in de top 10 is Mexico, met 8% van zijn wijnbouwareaal gecertificeerd biologisch.
Achter deze groei van het aantal biologische wijngaarden in de wereld gaat echter een aanzienlijke beweging schuil, zowel in opwaartse als in neerwaartse richting, aangezien de omschakeling van een wijngaard naar biologische teelt vaak complex is en heel wat aanpassing vergt. Weersverschijnselen of structurele en/of organisatorische problemen kunnen de producenten ertoe aanzetten hun certificering voor biologische productie op te geven, met als gevolg dat het areaal aan biologische wijngaarden plaatselijk afneemt.
Klik hier om het rapport te lezen.
Bron: OIV