Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Liedewij Loorbach, Sprinklr:

"Als consument kun je niet verwachten dat je in februari een grote plant kunt kopen"

Tholen - In de maand oktober staat het Vergeten Tuinseizoen centraal. Wie volgend jaar bloeiende planten in zijn tuin wil zien, doet er goed aan nu aan de slag te gaan in plaats van te wachten tot de voorjaarskriebels hen in februari naar het tuincentrum drijven. "Het najaar is een goede tijd om planten in de tuin te zetten. De bodem is nog lekker warm en vochtig en planten kunnen goed wortelen voordat de winter komt", vertelt Liedewij Loorbach van Sprinklr.

Keuringsdienst van Waarde
Bij Sprinklr merken ze dat de vraag naar biologische planten toeneemt. De uitzending van Keuringsdienst van Waarde van 16 september over 'bijvriendelijke planten' brengt veel consumenten bij de leverancier van biologische planten.

Liedewij Loorbach op bezoek bij Marion en Casper Verhoeven

"In de uitzending legde Marion Verhoeven van Kwekerij Verhoeven heel duidelijk uit dat er in de teelt van biologische planten geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Er kwamen bij ons dus niet zozeer vragen over de biologische teelt, wel kregen we veel berichtjes van mensen die verbaasd waren dat er middelen worden gebruikt voor de teelt van bijvriendelijke planten", vertelt Liedewij Loorbach. "Ook zeiden mensen: 'Ja, ik weet wel dat het anders moet en ik moet het niet meer doen.' Dat zijn mensen die een beetje 'zweven' tussen biologisch en gangbaar."

Klein aanbod van biologische kwekers
Wie op zoek is naar een alternatief voor de reguliere producten in het tuincentrum, kan op twee plaatsen terecht. Er zijn veel kleinschalige kwekerijen die geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruiken. Niet altijd zijn ze biologisch gecertificeerd. Hun assortiment bestaat uit veel soorten en verkoop vindt doorgaans plaats op de kwekerij. Zij mogen veel hoveniers en particulieren uit hun omgeving tot klanten rekenen. Veel van hen hebben het ontzettend druk. 

Daarnaast is er in Nederland slechts een grootschalige kwekerij van sierplanten die biologisch gecertificeerd is. Dat is Kwekerij Verhoeven, die bij Keuringsdienst van Waarde in de uitzending kwam. "In de kruiden zijn wel meer kwekers biologisch gecertificeerd, maar in de sierplanten niet. Het gaat ontzettend goed met Kwekerij Verhoeven maar we zien dat andere grote kwekers niet zo happig zijn op biologisch. Ik snap dat. Het is een heel andere manier van kweken. De hele bedrijfsketen zit zo in elkaar dat alles planbaar moet. In het  najaar worden reclamefolders ontworpen voor het voorjaar, dan moeten de producten er in die weken wel zijn. Een biologische kweker kan niet zeggen: in week 16 rol ik 20.000 verbena's naar binnen."

Mindshift
De oplossing voor het tekort aan biologische planten zit 'm volgens Liedewij in een mindshift die de hele sector moet maken. "De keten is geworden zoals 'ie is door de wisselwerking tussen producenten, de tuincentra en consumenten. Iedereen heeft zich aangepast aan elkaars wensen en daardoor is de consument geconditioneerd geraakt. Die ziet een plant in de winkel staan zonder knopjes en denkt: dat zal wel niets worden. Een plant met bloemen erin worden als eerst uit het schap gepakt, tenzij je hovenier bent of al lang tuiniert en weet hoe de plant er over drie maanden uit kan zien." 

Tuincentra kunnen naast hun reguliere assortiment biologische producten opnemen, maar de gemiddelde consument zal, zeker gezien de hogere prijs, voor een gangbare plant kiezen. "Zo wordt het heel moeilijk om biologische producten te verkopen, zelfs aan mensen die wel weten wat biologisch inhoudt. Met Sprinklr hebben we ervoor gekozen om uitsluitend biologische planten te verkopen, zodat de consument geen keuze heeft en op geen enkele manier wordt verleid om reguliere producten te kopen. Bij ons komen mensen die zeggen: het is misschien duurder, maar ik support deze missie.

Inspelen op voorjaarskriebels
Bij Kwekerij Verhoeven worden alle planten buiten in de open lucht of in tunnels geteeld. "Dat vinden wij belangrijk met het oog op het energievraagstuk en de CO2-uitstoot bij het kweken in kassen. Om buiten te kweken moet je wel geduld hebben. Als consument kun je niet verwachten dat je in februari een grote plant kunt kopen." 

Net als de grote tuincentra speelt Sprinklr wel in op de  voorjaarskriebels in februari en maart. "Wel vertellen we onze klanten dat ze even moeten wachten. Ze kunnen in februari bestellen en dan krijgen ze hun planten vanaf half maart geleverd. Die planten zijn niet al dertig centimeter hoog maar zullen wat kleiner zijn." 

Biologisch kweken in de buitenlucht brengt risico's met zich mee. "In het voorjaar viel er een pak sneeuw. Daardoor zijn een aantal plantensoorten doodgevroren. Het kost ons dan veel werk om iedereen te mailen en de bestellingen aan te passen. Daarbij leggen we eerlijk uit dat dat hoort bij ons merk en bij onze missie."

Voor meer informatie:
Liedewij Loorbach
Sprinklr
[email protected] 
www.sprinklr.co